Ciekawą odmianą od tradycyjnych kanapek, będzie podanie do
pieczywa pasty jajecznej. Do jajek pasuje na prawdę wiele różnych składników.
Idąc za Asią z Kwestii Smaku, zdecydowałam się na awokado. Dobrze doprawiona
pasta smakuje wybornie ze świeżym domowym
PIECZYWEM. Takie śniadanie
zaserwowałam ostatniej niedzieli, zniknęło momentalnie! Zamiast kolendry, czy
rzeżuchy zdecydowałam się użyć natki pietruszki i powiem Wam, że komponowała się
idealnie.
|
Pasta jajeczna z awokado |
Składniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- mały ząbek czosnku
- 1 dojrzałe awokado
- łyżeczka soku z cytryny
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1-2 łyżeczki majonezu
- 1 łyżeczka oliwy extra vergine
- 3 łyżki listków kolendry lub rzeżuchy + do dekoracji ( u mnie natka pietruszki)
Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka obrać i posiekać w drobną kostkę.
Czosnek rozetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Awokado umyć, obrać, miąższ
pokroić w kosteczkę i od razu skropić sokiem z cytryny, następnie wymieszać z
czosnkiem i jajkami, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na
koniec dodać majonez, oliwę i kolendrę (lub natkę pietruszki) i całość jeszcze
raz wymieszać (część pasty można rozetrzeć widelcem). Podawać z ulubionym
PIECZYWEM.
|
Pasta jajeczna z awokado |
|
Pasta jajeczna z awokado |
|
Pasta jajeczna z awokado |
To jedna z moich ulubionych past do chleba :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie apetycznie... Jakoś nie mogę przekonać się do avocado. Od Ciebie chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńWiesz, sama też nie szczególnie lubię awokado, jednak w tej paście jest drobno pokrojone, a całość dobrze doprawiona. Awokado ma to do siebie, że jakby przejmuje smak tego z czym jest podawane, samo w sobie nie ma wyrazistego, ostrego smaku. Zachęcam do spróbowania :)
UsuńZamiast majonezu mozna dac musztardy, tez b.dobre ;)
OdpowiedzUsuń