poniedziałek, 9 września 2013

Pieczone pomidory z jajami wg. Grzegorza Łapanowskiego

Czasami oglądam programy Grzegorza Łapanowskiego „Łapetyt” i „Łapetyt 2”. Podoba mi się jak G. Łapanowski bardzo pomysłowo przerabia przepisy ze starych książek kucharskich, tworząc lekkie potrawy, a do tego zawsze zwraca uwagę, aby wykorzystywać nasze polskie, regionalne i ekologiczne składniki. Prawie wszystkie przepisy, które kucharz prezentuje w swoich programach, zostały opisane w jego książce "Smakuje”, którą niedawno zakupiłam. Po JAPOŃSKIM OMLECIE Z SALSĄ POMIDOROWĄ, zapraszam na pieczone pomidory z jajami. Danie jest proste do przygotowania i świetnie sprawdzi się w roli obiadu dla dwojga, lub jako przekąska dla 4 osób.  

Pieczone pomidory z jajami
 
W poniższym przepisie zwiększyłam liczbę pomidorów i jajek  z 3 do 4 sztuk, ponieważ chciałam otrzymać dwie równe porcje. Zwrócę Wam uwagę na kwestie pieczenia, ponieważ topniejący ser może zatkać dostęp powietrza do wnętrza pomidorów i wtedy mimo wysokiej temperatury białka jajek nie zetną się. Pamiętajcie zatem, aby zostawić otwór, ewentualnie w czasie pieczenia widelcem zrobić wentyle.

Źródło przepisu: Grzegorz Łapanowski „ Smakuje” (plus moje zmiany)
Pieczone pomidory z jajami

Składniki:
  • 2-3 pieczarki lub inne grzyby
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • 1 mała garść szpinaku (pominęłam)
  • kilka listków bazylii
  • kilka suszonych pomidorów
  • 4 pomidory średniej wielkości
  • kilka plastrów szynki długo dojrzewającej ( u mnie szwarcwaldzka) 
  • 4 jajka
  • 1 garść dobrego startego żółtego sera koziego (u mnie pokrojony w kostkę)
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki , czosnek i papryczkę chili posiekać, przesmażyć na oliwie z drobno porwanym szpinakiem. Dodać posiekana bazylię, suszone pomidory i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Świeże pomidory wydrążyć, posypać solą i pieprzem, następnie wyłożyć plastrami szynki długo dojrzewającej. Do powstałych kokilek nałożyć farsz pieczarkowo – szpinakowy iwbić jajo (po jednym do każdego pomidora). Na koniec posypać żółtym serem.

Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni do momentu, aż szynka i ser się lekko zrumienią (ja piekłam około 30 minut, ponieważ białka jajek nie były ścięte, w połowie pieczenia podniosłam temperaturę do 180 stopni). Podawać ze świeżymi liśćmi sałat i grzankami.

Uwaga: Jeżeli rozpuszczający się ser zatka dostęp powietrza do wnętrza pomidorów, wtedy mimo wysokiej temperatury pieczenia białka jajek nie zetną się, dlatego zwróćcie na to uwagę. Część sera można zamiast na wierzch włożyć do pomidorów przed wbiciem jajek, ewentualnie podczas pieczenia zrobić wentylki widelcem i lub wykałaczką. 

Pieczone pomidory z jajami

Pieczone pomidory z jajami
 
Pieczone pomidory z jajami
Warzywa psiankowate 2013

4 komentarze:

  1. ale to musi być dobre i pomidory i jajka uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś, ale widzę, że te są mega aromatyczne, dzięki szynce, pieczarkom i przyprawom. Wypróbuję na pewno. Dziękuję za Twój aktywny udział w mojej akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco zachęcam do spróbowania :) Akcja bardzo fajna!

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj