Kluski z sera ricotta z sosem pomidorowo – bazyliowym
Niedawno na moje "półce kulinarnej" zagościła nowa pozycja: „Dwaj łakomi włosi” A. Carluccio i G. Contaldo. Jeżeli podobał Wam
się program emitowany na Kuchni + pod tym samym tytułem, to w pewnością
pokochacie i tę książkę. Zawiera ona mnóstwo przepisów w większości bardzo
prostych do wykonania. Poza tym jest skarbnicą wiedzy odnośnie kuchni, kultury
Włoch, a także historii i przemian jakie zachodziły w tym kraju.
Pierwszym daniem, które przygotowałam według przepisu G. Contaldo są kluski z sera ricotta z sosem pomidorowo – bazyliowym. To danie, to tradycyjna potrawa w rodzinnej wiosce autora - Minori, przyrządzana w święto jej patrona. Kluseczki są dużo lepsze w smaku niż nasze polskie kopytka, choć wyglądają podobnie. Zarówno ciasto, jak i sos dobrze doprawiłam, uzyskując wyrazisty smak potrawy. Taki obiad możecie zaserwować w te bardziej zapracowane dni, gdyż jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę.
Podaję Wam oryginalne proporcje składników, a dodatkowo te użyte przeze mnie. Opakowanie ricotty zwykle zawiera 250 g sera, dlatego też użyłam całego opakowania i dodałam nieco więcej mąki, uzyskując w ten sposób około 20 kluseczek. Podobnie zrobiłam z krojonymi pomidorami w puszce, aby resztka mi się nie zmarnowała.
Kluski z ricotty w sosie pomidorowym |
Źródło przepisu: „Dwaj
łakomi włosi” A. Carluccio i G. Contaldo
Składniki na 4 porcje:
- 200 g mąki pszennej (u mnie 220 g)
- 220 g sera ricotta (u mnie 250 g)
- 3 żółtka
- 20 g parmezanu (u mnie grana padano)
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sos:
- 700 g krojonych pomidorów z puszki (u mnie 800 g – dwie puszki)
- kilka listków bazylii
- 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w grube plasterki
Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę, ser ricotta, żółtka, parmezan, gałkę
muszkatołową, szczyptę soli i pieprzu. Miękkie ciasto wyłożyć na blat posypany
mąką i zagniatać przez kilka minut. Następnie uformować podłużny wałek i
pokroić ciasto pod kątem prostym na romby o długości 2 cm.
Kluski włożyć do osolonego wrzątku, poczekać, aż wypłyną na
wierzch, następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 2 minuty.
W tym samym czasie przygotować sos. W garnku rozgrzać oliwę
i wrzucić czosnek. Kiedy się zrumieni, garnek zestawić z ognia dodać pomidory,
bazylię i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Garnek postawić z powrotem na
ogniu i gotować sos powoli przez 4 minut, aż zacznie bulgotać (opcjonalnie sos
można lekko zmiksować blenderem).
fajny pomysł, musza być naprawdę smaczne :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na www.pinkhungry.com
Mam tę książkę i już też oglądałam właśnie ten przepis, jest zachęcający, w końcu muszę go zrobić :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
Usuń