sobota, 28 września 2013

Ndundari con salsa di pomodoro e basilico

Kluski z sera ricotta z sosem pomidorowo – bazyliowym

Niedawno na moje "półce kulinarnej" zagościła nowa pozycja: „Dwaj łakomi włosi” A. Carluccio i G. Contaldo. Jeżeli podobał Wam się program emitowany na Kuchni + pod tym samym tytułem, to w pewnością pokochacie i tę książkę. Zawiera ona mnóstwo przepisów w większości bardzo prostych do wykonania. Poza tym jest skarbnicą wiedzy odnośnie kuchni, kultury Włoch, a także historii i przemian jakie zachodziły w tym kraju.
 
Pierwszym daniem, które przygotowałam według przepisu G. Contaldo są kluski z sera ricotta z sosem pomidorowo – bazyliowym. To danie, to tradycyjna potrawa w rodzinnej wiosce autora - Minori, przyrządzana w święto jej patrona. Kluseczki są dużo lepsze w smaku niż nasze polskie kopytka, choć wyglądają podobnie. Zarówno ciasto, jak i sos dobrze doprawiłam, uzyskując wyrazisty smak potrawy. Taki obiad możecie zaserwować w te bardziej zapracowane dni, gdyż jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę.
 
Podaję Wam oryginalne proporcje składników, a dodatkowo te użyte przeze mnie. Opakowanie ricotty zwykle zawiera 250 g sera, dlatego też użyłam całego opakowania i dodałam nieco więcej mąki, uzyskując w ten sposób około 20 kluseczek. Podobnie zrobiłam z krojonymi pomidorami w puszce, aby resztka mi się nie zmarnowała.

Kluski z ricotty w sosie pomidorowym

Źródło przepisu: „Dwaj łakomi włosi” A. Carluccio i G. Contaldo

Składniki na 4 porcje:
  • 200 g mąki pszennej (u mnie 220 g) 
  • 220 g sera ricotta (u mnie 250 g) 
  • 3 żółtka
  • 20 g parmezanu (u mnie grana padano) 
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sos:
  • 700 g krojonych pomidorów z puszki (u mnie 800 g – dwie puszki) 
  • kilka listków bazylii
  • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w grube plasterki

Przygotowanie:

W misce wymieszać mąkę, ser ricotta, żółtka, parmezan, gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprzu. Miękkie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i zagniatać przez kilka minut. Następnie uformować podłużny wałek i pokroić ciasto pod kątem prostym na romby o długości 2 cm.

Kluski włożyć do osolonego wrzątku, poczekać, aż wypłyną na wierzch, następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 2 minuty.

W tym samym czasie przygotować sos. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić czosnek. Kiedy się zrumieni, garnek zestawić z ognia dodać pomidory, bazylię i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Garnek postawić z powrotem na ogniu i gotować sos powoli przez 4 minut, aż zacznie bulgotać (opcjonalnie sos można lekko zmiksować blenderem).

Kluseczki wyjąc łyżką cedzakową, osączyć i przełożyć do sosu. Dokładnie wymieszać i podawać.

Kluski z ricotty w sosie pomidorowym

3 komentarze:

  1. fajny pomysł, musza być naprawdę smaczne :)
    zapraszam na www.pinkhungry.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam tę książkę i już też oglądałam właśnie ten przepis, jest zachęcający, w końcu muszę go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj