poniedziałek, 23 września 2013

Babeczki ze śliwkami wg. Anny Olson

Uwielbiam śliwki! Pieczone śliwki darzę na prawdę miłością wielką, a śliwki w nieziemsko pysznych i słodkich muffinkach… Tutaj już nie znajduję słów, po prostu rozkoszuje się ich smakiem.  Wypieki Anny Olson są dosyć słodkie, dlatego pominęłam dodanie brązowego cukru do ciasta, a mimo to kolejnym razem jeszcze zmniejszyłabym ilość słodyczy. Tak czy inaczej nie sposób się oderwać od tych babeczek, koniecznie musicie ich spróbować!

Babeczki ze śliwkami

Źródło przepisu: Program „Na słodko” Anna Olson (plus moje drobne zmiany i uwagi)

Składniki na 12 sztuk:
  • 120 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej 
  • ½ szklanki cukru
  • 5 łyżek jasnego brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy*
  • ½ łyżeczki ekstraktu wanilii
  • ¼ szklanki maślanki (u mnie jogurt naturalny, może być tez kefir) 
  • 1 szklanka mąki
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 4 duże śliwki 
  • tłuszcz do smarowania formy

*pamiętajcie, aby przez starciem skórki dokładnie wyszorować owoc lub polać wrzątkiem. Należy zetrzeć tylko wierzchnią warstwę, gdyż biała część jest gorzka. 

Przygotowanie:

Masło utrzeć z białym cukrem i 2 łyżkami brązowego cukru na puszystą masę (pominęłam brązowy cukier). Następnie dodać jajka, skórkę pomarańczową, ekstrakt wanilii i maślankę, całość wymieszać. Do osobnej miski przesiać razem mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Dodać sypkie składniki do ciasta i wymieszać.
 
Formę na 12 muffinek wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto. Śliwki umyć, wypestkować i każdą pokroić na 6 kawałków. Nakładać po 2 cząstki śliwek na środku każdej porcji ciasta i lekko wcisnąć je do środka. Wierzch babeczek posypać pozostałymi 3 łyżkami brązowego cukru. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut (u mnie 20 minut), aż babeczki nabiorą złotego koloru, a zanurzony patyczek będzie suchy.

Uwaga: Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml


Babeczki ze śliwkami

Babeczki ze śliwkami
 
Babeczki ze śliwkami

Babeczki ze śliwkami

6 komentarzy:

  1. Przepięknie wyglądają - uwielbiam śliwki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie ten przepis:)) urocze te babeczki Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  3. och... zjadłabym jedną albo dwie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podejrzewam, że nawet więcej niż dwie :) Ciężko im się oprzeć :P

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj