poniedziałek, 7 października 2013

Jogurtowe placuszki śliwkowo - migdałowe

po zrobieniu przepysznych TARTALETEK ZE ŚLIWKAMI, zostało mi jeszcze kilka owoców i pomyślałam, że dobrym pomysłem będzie usmażenie placuszków.  Robiłam je po południu z zamysłem śniadania na następny dzień, jednak nawet do wieczora, ani jeden nie został :P. 


Jogurtowe placuszki śliwkowo - migdałowe

Do ciasta użyłam jogurtu naturalnego, jednak swobodnie możecie zastąpić go kefirem czy maślanką. Do śliwek doskonale pasuję cynamon oraz migdały, więc właśnie te składniki znalazły się w moim przepisie. Gotowe racuszki można oprószyć cukrem pudrem, jednak według mnie nie ma takiej konieczności.

Przepis własny 
Jogurtowe placuszki śliwkowo - migdałowe

Składniki na ok. 10 sztuk:
  • 150 g jogurtu naturalnego*
  • 2 jajka
  • aromat migdałowy
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 30 g płatków migdałowych**
  • 2 śliwki pokrojone w kostkę
  • olej do smażenia

opcjonalnie: cukier puder do oprószenia
*jogurt można zastąpić kefirem lub maślanką

**zamiast płatków migdałowych możecie dodać posiekane migdały. 

Przygotowanie:

Jogurt naturalny wymieszać z jajkami i aromatem migdałowym. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cynamonem i szczypta soli. Suche składniki wymieszać z mokrymi, następnie dodać płatki migdałowe, a na samym końcu śliwki pokrojone w kostkę. Delikatnie wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanym tłuszczu, nakładając na patelnię koło 1,5 łyżki ciasta na jeden placek. Następnie zrumienione z obu stron racuszki przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby obsiąkły z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem opcjonalnie posypać cukrem pudrem.  Podawać same, z jogurtem naturalnym i/lub z owocami. Smacznego!

Jogurtowe placuszki śliwkowo - migdałowe

3 komentarze:

  1. Idealnie pulchne - prezentują się niezwykle apetycznie:). Zapraszam na ciasto z owsianym kremem:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-z-konfitura-z-pomaranczy-kakaowa-beza-i-kremem-owsiano-kawowym/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Chętnie skosztowałabym Twojego ciasta!

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj