Przygotowując mięso, czy to pieczone w domu, czy grillowane
na działce, musimy pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu dobrej marynaty.
Wtedy nasz kurczak, czy też inny drób lub wieprzowina nabierze aromatu, a
upieczony będzie smaczny i soczysty.
Moja ulubiona marynata, dosyć ostra, to połączenie sosu
sojowego, miodu, oleju, czosnku oraz papryczki chili. Używam jej często do
pieczonych piersi z kurczaka. Tym razem jednak przygotowałam nieco inną
miksturę, do której włożyłam kawałki kurczaka, które następnie nadziewałam na
szaszłyki wraz z warzywami. Ta wersja również jest dość ostra i niezwykle
aromatyczna, a grillowane mięso ma doskonały smak.
Składniki:
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka octu z białego wina
- łyżka ostrego ketchupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- papryczka chili
- ząbek czosnku
- zioła: świeże oregano oraz bazylia
- przyprawy: papryka słodka i ostra, suszony tymianek, sól, świeżo mielony czarny pieprz, pieprz Cayenne
Przygotowanie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.