wtorek, 28 maja 2013

Orkiszowe muffinki z malinami

Nie podejmuję się opisania słowami jak wybornie smakują te muffinki. Na pewno wielokrotnie lepiej aniżeli wyglądają :) Lekkie, owocowe, chrupiące z delikatnym posmakiem białej czekolady, po prostu zakochacie się w nich na zabój!

Orkiszowe muffinki z malinami
W zeszłym roku gościłam pewną bliską mi osobę, która jak twierdziła musi dbać o linię i jest na diecie. Pech chciał, że akurat z okazji tej wizyty zrobiłam owe babeczki z malinami. Cóż dieta nie dieta, żadna siła nie była w stanie powstrzymać mojego gościa od sięgania po kolejne muffinki, a że orkiszowe, a że owocowe, to jakoś człowiek sam sobie tłumaczy że to na pewno nie tuczy :)

Orkiszowe muffinki z malinami
Orkiszowe muffinki z malinami
Przepis znalazłam TU


Składniki na ok.12-14 muffinek (tym razem wyszło mi 5 dużych i 13 malutkich)

  • 100g mąki pszennej typ 620 
  • 150g mąki orkiszowej typ 700 
  • 50g płatków owsianych zwykłych 
  • 120g cukru trzcinowego 
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 80g posiekanej, białej czekolady 
  • 220 ml mleka 
  • 60ml oleju 
  • 1 duże jajko 
  • koszyczek malin ( lub pół opakowania mrożonych)
 

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąki, połączyć z płatkami owsianymi, cukrem, proszkiem do pieczenia i białą czekoladą. W drugim naczyniu wymieszać mleko i olej z jajkiem. Połączyć mokre składniki z suchymi, dodać maliny i delikatnie wymieszać ( lub wciskać je w ciasto po nałożeniu do foremek). 

Uwaga: tym razem użyłam mrożonych malin i wymieszałam je z ciastem co spowodowało zabarwienie masy. Jeżeli użyjemy świeżych malin i wciśniemy je w ciasto nałożone do foremek, masa będzie miała naturalny kolor. 

Ciasto nakładać do sylikonowych foremek lub papierowych papilotek do 4/5 wysokości – muffinki nieco wyrosną (polecam foremki sylikonowe lub papierowe, ale takie sztywne, ponieważ do zwykłych papierowych papilotek babeczki owocowe lubią mocno przywierać). 

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30 minut. Studzić na kratce. 

Orkiszowe muffinki z malinami

Orkiszowe muffinki z malinami

Orkiszowe muffinki z malinami
 A tu jeszcze jedno zdjęcie z poprzedniego razu, kiedy wciskałam świeże maliny w ciasto.


Orkiszowe muffinki z malinami

2 komentarze:

  1. Babeczki właśnie przygotowuję. Mąkę orkiszową zastąpiłam owsianą. MAm nadzieję, że będą równie smaczne. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj