Paszteciki, czy też
pierożki (będę używać zamiennie tej nazwy) ze szpinakiem to doskonała przekąska,
do tego bardzo prosta do zrobienia. Pierożki dobrze smakują zarówno na ciepło
jak i na zimno, świetnie komponują się jako dodatek do czerwonego barszczu.
Moja dzisiejsza
propozycja na farsz do pasztecików nie jest skomplikowana. Składa się bowiem,
jedynie ze świeżych liści szpinaku, czosnku i przypraw. Możemy swobodnie
urozmaicić środek pierożków dodając np. rodzynki i orzeszki pinii lub ser feta
czy mozzarellę. Ze szpinakiem dobrze komponują się też suszone pomidory.
Francuskie paszteciki szpinakowe |
Francuskie paszteciki szpinakowe |
Składniki na 20 pasztecików:
- płat ciasta francuskiego
- 200 g świeżych liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- jajko
- oliwa do smażenia
Rada: farsz szpinakowy możemy dodatkowo urozmaicić dodając do niego rodzynki i orzeszki pinii lub pokruszony ser feta czy mozzarellę.
Przygotowanie:
Liście szpinaku
dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek posiekać. Na rozgrzaną patelnie z oliwą
przełożyć szpinak i czosnek. Dusić aż liście szpinaku się „skurczą” i odparują.
Doprawić sola i pieprzem.
Uwaga: jeżeli chcemy dodać do szpinaku
rodzynki, orzeszki lub ser, należy je dodać po zdjęciu szpinaku z ognia.
Z ciasta
francuskiego wykroić krążki o średnicy 7 cm (przy użyciu np. szklanki). Na
każdy krążek nakładać farsz małą łyżeczką, brzegi zwilżyć wodą i sklejać
paszteciki.
Uwaga:
Paszteciki możemy skleić na 3 sposoby:
- Zwilżyć wodą całą krawędź ciasta i skleić na około tworząc pierożek
- Zwilżyć wodą całą krawędź ciasta i nałożyć drugi krążek – w ten sposób otrzymamy 10 większych pierożków (należy na każdy kawałek ciasta nałożyć dwa razy więcej farszu)
- Zwilżyć wodą połowę krawędzi ciasta po przeciwległych stronach i skleić tylko w tych miejscach ciasto pozostawiając mały otwór – tak jak u mnie
- Zwilżyć wodą całą krawędź ciasta i skleić na około tworząc pierożek
- Zwilżyć wodą całą krawędź ciasta i nałożyć drugi krążek – w ten sposób otrzymamy 10 większych pierożków (należy na każdy kawałek ciasta nałożyć dwa razy więcej farszu)
- Zwilżyć wodą połowę krawędzi ciasta po przeciwległych stronach i skleić tylko w tych miejscach ciasto pozostawiając mały otwór – tak jak u mnie
Każdy pasztecik
posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać świeżo mielonym pieprzem. Piec w
piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut, aż pierożki nabiorą
złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.