Moje pierwsze w życiu Brownie chciałam zrobić ze
sprawdzonego przepisu, dlatego sięgnęłam po recepturę Asi z Kwestii Smaku. Brownie
to czekoladowe ciasto typowe dla kuchni amerykańskiej. Jest wilgotne, łatwe w
przygotowaniu i wszystkim smakuje. Zapewne dlatego znane jest i pieczone na całym świecie. Niektórzy mówią,
że brownie nie da się zepsuć, bo samo w sobie już jest „zepsute”, w rozumieniu
„lekko zakalcowate”. Niewątpliwie, jest to jeden z prostszych przepisów i
osobiście sprawdziłam, że jego smak trafia w gusta wielu osób.
Brownie |
Brownie można podawać na ciepło lub na zimno. Z gałką lodów
waniliowych lub szklanką mleka. Kto jeszcze nie próbował tego wypieku, gorąco
zachęcam! To ciasto na pewno będzie się u mnie pojawiać jeszcze nie raz!
Źródło przepisu: kwestiasmaku.com
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady (70%)
- 225 g masła
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 275 g drobnego cukru (do wypieków)
- 135 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie:
100 g czekolady zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wstawić
do lodówki. 200 g czekolady połamać na kawałki i rozpuścić w rondelku wraz z
posiekanym masłem (podgrzewać na
najmniejszym ogniu, tylko do rozpuszczenia się składników) i odstawić.
Jajka ubić z ekstraktem waniliowym i cukrem na puszystą masę. Powoli wlewać
masę czekoladową, cały czas miksując na wolnych obrotach. Następnie dodać
przesianą mąkę i sól. Wymieszać na jednolitą masę (można mikserem na najmniejszych obrotach).
Ciasto wyłożyć na blaszkę blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm (u mnie 22 x 28 cm), wyłożoną papierem
do pieczenia. Wyrównać wierzch i posypać startą czekoladą z lodówki. Piec w
piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20 minut (u mnie 24 minuty). Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do
całkowitego wystudzenia.
Uwielbiam brownie ! Mocno czekoladowe i zbite ... idealne na długie zimowe wieczory :)
OdpowiedzUsuń