sobota, 14 grudnia 2013

Gnocchi Alla Sorrentina

Gnocchi z ziemniaków z pomidorami i mozzarellą
 
Gnocchi to rodzaj włoskich klusek, podobnych do polskich kopytek. Ważne jest, aby do ich przygotowania wybrać mączyste ziemniaki. W takich daniach jak kluski, kopytka, czy pierogi ruskie nie sprawdzają się młode ziemniaki.

Gnocchi z ziemniaków z pomidorami i mozzarellą

Pyszne ziemniaczane kluseczki, do tego pomidorowy sos z ciągnącą się mozzarellą i parmezanem to doskonała propozycja na proste, włoskie danie. Pomidorowy sos z mozzarellą jest typowy dla regionu południowych Włoch - Kampanii, gdzie uprawia się najlepsze pomidory i produkuje najlepszą mozzarellę.

Gnocchi można przygotować więcej i zamrozić, a potem podawać je z różnymi sosami lub pesto.

Gnocchi z ziemniaków z pomidorami i mozzarellą

Źródło przepisu: „Dwaj łakomi włosi”  A. Carluccio, G. Contaldo (plus moje zmiany)


Składniki na 2-3- porcje:
  • 0,5 kg mączystych ziemniaków
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 jajko
  • 165 g mąki pszennej
  • mąka ryżowa do podsypania
Sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g siekanych pomidorów z puszki (1 puszka) 
  • garść podartych liści bazylii plus kilka do dekoracji
  • 125 g mozzarelli (1 kulka) 
  • 50 g parmezanu (lub grana padano)

Przygotowanie:

Nieobrane ziemniaki gotować w osolonej wodzie, aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Odcedzić, odstawić do przestudzenia i obrać. Następnie rozgnieść ziemniaki i pozostawić je do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga: gotowałam już obrane ziemniaki. 

Ziemniaki przełożyć do dużej miski, doprawić solą i pieprzem, wmieszać jajko, następnie dodać mąkę i zagnieść gładkie i lepiące się ciasto. Blat oprószyć mąką ryżową, z ciasta uformować trzy długie wałeczki. Ostrym nożem pokroić je na kluseczki długości 2cm. Odkładać porcjami na bok.

Na patelni lub w garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i podsmażać przez minutę, aż zmięknie. Dodać pomidory i bazylię. Doprawić solą, pieprzem i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć w połowie pokrywką i dusić 10 minut.

W dużym garnku zagotować lekko osolona wodę. Porcjami wrzucać kluseczki i gotować, aż wypłyną na wierzch. Wyjąć je delikatnie łyżką cedzakowa i przełożyć do sosu pomidorowego. Wmieszać mozzarellę i połowę parmezanu. Gotować przez minutę, aż mozzarella zacznie się rozpuszczać. Zestawić naczynie z ognia, posypać pozostałym parmezanem, udekorować listkami bazylii i od razu podawać.


Gnocchi z ziemniaków z pomidorami i mozzarellą
 
Gnocchi z ziemniaków z pomidorami i mozzarellą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj