Gnocchi z ziemniaków z pomidorami i mozzarellą
Gnocchi to rodzaj włoskich klusek, podobnych do polskich kopytek. Ważne jest, aby do ich przygotowania wybrać mączyste ziemniaki. W takich daniach jak kluski, kopytka, czy pierogi ruskie nie sprawdzają się młode ziemniaki.
Gnocchi z ziemniaków z pomidorami i mozzarellą |
Pyszne ziemniaczane kluseczki, do tego pomidorowy sos z ciągnącą się mozzarellą i parmezanem to doskonała propozycja na proste, włoskie danie. Pomidorowy sos z mozzarellą jest typowy dla regionu południowych Włoch - Kampanii, gdzie uprawia się najlepsze pomidory i produkuje najlepszą mozzarellę.
Gnocchi można przygotować więcej i zamrozić, a potem podawać
je z różnymi sosami lub pesto.
Gnocchi z ziemniaków z pomidorami i mozzarellą |
Źródło przepisu: „Dwaj łakomi włosi” A. Carluccio, G. Contaldo (plus moje zmiany)
Składniki na 2-3- porcje:
- 0,5 kg mączystych ziemniaków
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 jajko
- 165 g mąki pszennej
- mąka ryżowa do podsypania
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 400 g siekanych pomidorów z puszki (1 puszka)
- garść podartych liści bazylii plus kilka do dekoracji
- 125 g mozzarelli (1 kulka)
- 50 g parmezanu (lub grana padano)
Przygotowanie:
Nieobrane ziemniaki gotować w osolonej wodzie, aż będą
miękkie, ale nie będą się rozpadać. Odcedzić, odstawić do przestudzenia i obrać.
Następnie rozgnieść ziemniaki i pozostawić je do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga: gotowałam już obrane ziemniaki.
Ziemniaki przełożyć do dużej miski, doprawić solą i
pieprzem, wmieszać jajko, następnie dodać mąkę i zagnieść gładkie i lepiące się
ciasto. Blat oprószyć mąką ryżową, z ciasta uformować trzy długie wałeczki. Ostrym
nożem pokroić je na kluseczki długości 2cm. Odkładać porcjami na bok.
Na patelni lub w garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i
podsmażać przez minutę, aż zmięknie. Dodać pomidory i bazylię. Doprawić solą,
pieprzem i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć w połowie pokrywką i
dusić 10 minut.
W dużym garnku zagotować lekko osolona wodę. Porcjami
wrzucać kluseczki i gotować, aż wypłyną na wierzch. Wyjąć je delikatnie łyżką
cedzakowa i przełożyć do sosu pomidorowego. Wmieszać mozzarellę i połowę parmezanu.
Gotować przez minutę, aż mozzarella zacznie się rozpuszczać. Zestawić naczynie
z ognia, posypać pozostałym parmezanem, udekorować listkami bazylii i od razu
podawać.
Gnocchi z ziemniaków z pomidorami i mozzarellą |
Gnocchi z ziemniaków z pomidorami i mozzarellą |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.