Uwielbiam makarony m.in. za to, że można je podać na milion
sposobów. Z przeróżnymi sosami, mięsem, w sałatce, czy w zapiekance. Dzisiaj
zapraszam Was na makaron linguine, który jest bardzo podobny do klasycznego
spaghetti (linguine jest spłaszczony). W przepisie z którego korzystałam użyto właśnie spaghetti, jednak ponieważ ostatnio jadłam ten makaron,
tym razem chciałam lekkiej zmiany. Sos tuńczykowy jest wręcz banalny do
przygotowania. W jednym garnku należy połączyć zblendowane pomidory, tuńczyka z
puszki i oliwki. Cóż może być prostszego?
Makaron linguine z sosem tuńczykowym |
Receptura wzorowana na
przepisie z „Kolekcji dobrej kuchni”(zmienione proporcje składników)
- 15-20 dag makaronu linguine*
- sól
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 0,5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów (całych lub w kawałkach)**
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- ok. 100 g czarnych oliwek bez pestek
- suszona bazylia
- suszone oregano
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta cukru
*lub spaghetti lub
bucatini
**można wykorzystać
świeże pomidory, należy je wtedy obrać ze skórki.
Przygotowanie:
W rondlu rozgrzać oliwę. Cebulę i czosnek drobno posiekać,
zeszklić na oliwie. Pomidory wraz z zalewą zblendować i dodać do garnka.
Doprawić solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano i dusić pod przykryciem 35
minut. Tuńczyka odsączyć z oleju, oliwki pokroić na połówki. Dodać do sosu na
kilka minut przed końcem gotowania.
W drugim garnku, w osolonym wrzątku ugotować makaron al.
dente według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzić, przełożyć na talerze i
polać sosem. Od razu podawać.
jeden z lepszych sosów do makaronu ;)
OdpowiedzUsuńKurczę, muszę się w końcu nauczyć robienia takich fajnych zdjęć jak Twoje! Wszystko ładnie widać, całą potrawę. Aż smaka nabrałam:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że jest taki pozytywny odbiór :)
UsuńRobiła kiedys podobny ale bez oliwek. Spróbuję dodac następnym razem, myślę, że smaki są jeszcze ciekawsze :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością :)
Usuń