Na początku miałam zamiar zrobić dżem gruszkowy. Z dyni,
która została mi po ugotowaniu KREMU DYNIOWEGO, planowałam usmażyć placki. Jednak,
ponieważ dynię pokrojoną w kostkę zamroziłam, nie byłoby możliwe starcie jej na
tarce, a zblendowana nie do wszystkie się nadaje. Pomyślałam, że najlepiej
będzie jeśli zrobię z niej dżem. U GRAŻYNY zobaczyłam przepis w którym dynia,
gruszki i jabłka występują razem. To połączenie wydało mi się bardzo dobrym
pomysłem. Mój przepis jednak jest zupełnie inny, ponieważ jabłko jest tylko
dodatkiem. Dominować miała dynia i tak właśnie jest.
Korzenne przyprawy
nadają niesamowity aromat. Podana ilość cukru jest moim zdaniem idealna,
ponieważ dżem jest słodki, ale nie za słodki. Jeżeli jednak obawiacie się, czy
taki smak przypadnie Wam do gustu, dodajcie najpierw mniej cukru i spróbujcie.
Niektórzy mogą chcieć dodać go jeszcze więcej.
Przepis własny
Składniki na 5
słoiczków:
- ok. 760 g dyni
- 3 gruszki*
- 1 jabłko
- sok z 0,5 cytryny
- 200 ml wody
- szczypta imbiru
- szczypta kardamonu
- 2 szczypty cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 180 g cukru
*420 g – waga gruszek
pokrojonych w kostkę
Przygotowanie:
Dynię, gruszki i jabłko pokroić w kostkę (jeżeli używamy mrożonej dyni, należy ja
wcześniej rozmrozić i zblendować) i umieścić w garnku. Wlać 200 ml wody,
sok z cytryny i wymieszać. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30
minut. Dodać wszystkie przyprawy i dusić kolejne 30 minut. Dżem odstawić do
następnego dnia.
Drugiego dnia zblendować wszystkie składniki w garnku i
dusić na małym ogniu przez 60 minut, bez przykrycia, od czasu do czasu
mieszając. Następnie przykryć i odstawić. Trzeciego dnia ponownie dusić na
małym ogniu przez 60 minut, lub dłużej, do uzyskania pożądanej konsystencji. W
połowie duszenia dodać cukier i wymieszać. Gorący dżem przełożyć do
wyparzonych, suchych słoików, mocno zakręcić, postawić do góry dnem, owinąć
kocem i zaczekać, aż słoiki całkiem ostygną (dodatkowo można je pasteryzować,
jednak ja tego nie robiłam). Przechowywać w chłodnym miejscu. Dżem podawać z
pieczywem, białym serem lub naleśnikami. Można go także wykorzystać jako
marmoladę do ciastek lub tartaletek.
Czas przygotowania: 3 godziny
Czas oczekiwania: 3 dni
Czas oczekiwania: 3 dni
Korzenny dżem dyniowo – gruszkowy |
Korzenny dżem dyniowo – gruszkowy |
poproszę chociaż łyżkę!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował , taki z dominującą dynią na pewno jest pyszny :)
OdpowiedzUsuń