Sałatkę śledziową z poniższego przepisu przygotowuję od lat.
Za każdym razem po jej zrobieniu dochodzę do wniosku, że za mało w niej śledzi.
Kilka filetów ginie przy sporej ilości ogórków, buraczków, cebulek i jabłek.
Sama nie wiem czemu, nigdy nie kupiłam ich dwa razy więcej?
Sałatka śledziowa |
Większość przepisów na sałatkę śledziową jakie spotykałam, zawierają ziemniaki i fasolę. Połączenie innych składników zawsze budzi zdziwienie, ale po degustacji opinie są bardzo pozytywne :). Ważne, aby tej sałatki nie robić na ostatnią chwilę. Polana sosem musi postać przynajmniej dwie godziny, dzięki temu bardzo zyska na smaku.
Jeżeli chodzi o podane pojemności słoików, nie musicie się
tym nadmiernie przejmować. Podałam takie, jakie wystąpiły w oryginalnym
przepisie, sama jednak kupując ogórki, buraczki i cebulki nie zwracam
uwagi jaka jest dokładna pojemność. Po
prostu od lat biorę ze sklepowych półek te same standardowej wielkości
opakowania. Nic się nie stanie, jeśli np.: ogórków będzie trochę więcej :).
Składniki:
- 5 filetów śledziowych (w zalewie)
- 1 słoik ogórków konserwowych (370 ml)
- 1 słoik całych buraczków (370 ml)
- 1 słoik marynowanych cebulek (370ml)
- 3 jabłka
- 1/3 szklanki octu winnego
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Do dekoracji: kilka gałązek koperku
Przygotowanie:
Śledzie pokroić w nieduże kawałki. Ogórki konserwowe pokroić
w pół plasterki, buraczki na ćwiartki, a jabłka w kostkę. Cebulki odsączyć z
zalewy. Połączyć wszystkie składniki. Następnie przygotować sos. W tym celu
wymieszać ocet z chrzanem, doprawić solą i pieprzem. Cały czas mieszając powoli
dolewać olej. Sałatkę polać sosem i odstawić na 2 godziny przed podaniem, aby
smaki się przegryzły. Udekorować koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.