Coś jest takiego w tym cieście cynamonowym, że nie można
przestać go jeść :).
Przypomina mi nieco CIASTO MARCHEWKOWE tyle, że nie jest takie wilgotne. Cynamonowe
ciasto jest banalnie proste do przygotowania, dlatego polecam poniższy przepis
osobom, które w kuchni jeszcze nie czują się pewnie. Cała praca wymaga jedynie
zmiksowania wszystkich składników i przełożenia do formy. Nic się tutaj nie da
zepsuć :). Co
do rozmiaru samej keksówki to moim zdaniem optymalna byłaby forma o długości 30
cm. Ja użyłam 25 cm i moje ciasto bardzo mocno w niej wyrosło, więc trochę
dłuższa foremka była by idealna.
Ciasto cynamonowe |
Składniki:
- 2 i ½ szklanki mąki pszennej (390g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 10 dag masła (w temperaturze pokojowej)
- szklanka cukru pudru (160g)
- jajko
- szklanka maślanki, kefiru lub kwaśnej śmietany (u mnie po ½ szklanki śmietany i jogurtu)
- 2-3 łyżki powideł śliwkowych (u mnie dżem z czarnej porzeczki)
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą i
cynamonem. Masło zmiksować z cukrem pudrem, wbić jajko i cały czas miksując
dodawać na przemian maślankę i sypkie składniki. Na koniec dodać powidła (lub
dżem). Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułka tartą formy keksowej
(u mnie kek sówka o długości 25 cm,
jednak możecie użyć dłuższej, ponieważ ciasto mocno wyrasta).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60
minut. Ciasto podawać z powidłami lub
prażonymi jabłkami z cynamonem i miodem.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ciasto cynamonowe |
Piękne ciasto:) upiekę chyba jutro, bo cynamonowego jeszcze nie robiłam ale do marchewkowego zawsze ładuje tony cynamonu:D
OdpowiedzUsuńpiekę właśnie;-)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego!
Usuń