Kruche, delikatne, korzenne, orkiszowe ciasteczka w sam raz
na święta. To ciasto robiłam po raz pierwszy i żałuję, że od
razu nie podwoiłam porcji, bowiem ciastka zniknęły nim jeszcze zdążyła
zastygnąć polewa czekoladowa.
|
Korzenne ciasteczka |
Ponieważ gwiazdki już były, tym razem wycięłam serduszka.
Niestety nie mam zbyt dużego wyboru świątecznych wzorów wykrawaczek, ale myślę,
że serduszka też wyglądają ładnie :).
IMBIROWE GWIAZDKI i
PIERNICZKI lukrowałam, dlatego
tym razem postanowiłam ozdobić ciasteczka roztopioną w kąpieli wodnej gorzką
czekoladą. Przy pomocy rękawa cukierniczego zrobiłam nieregularne mazy i
kropki. Każde ciasteczko ma inny wzorek
:). Mam nadzieję, że Wam się podobają!
Składniki na 1
blaszkę (ok. 30 ciasteczek):
- 80 g mąki pszennej*
- 70 g maki orkiszowej*
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 120 g margaryny lub masła
- 1 żółtko
Do dekoracji: lukier lub polewa czekoladowa
*zmieniłam nieco
proporcje mąk, użyłam 40 g mąki pszennej i 110 g mąki orkiszowej
Przygotowanie:
Mąki przesiać i wymieszać, dodać cukier puder i przyprawę
korzenną. Następnie dodać posiekane masło lub margarynę i żółtko. Wyrobić
gładkie ciasto i włożyć na godzinę do lodówki (pominęłam ten etap i od razu wałkowałam ciasto). Cisto rozwałkować
na grubość 4-5mm i za pomocą wykrawaczki wycinać ulubione kształty. Ciastka
ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym
do 210 stopni przez ok. 15 minut. Ostudzone ciastka można ozdobić lukrem lub
czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Prześliczne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuńpięknie się prezentują :) dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
Usuń