Kapusta z grzybami to postne, tradycyjne danie wigilijne.
Obowiązkowo musi znaleźć się na każdym stole wśród dwunastu świątecznych
potraw. Można do niej dodać np. cebulę lub marchewkę, ja jednak zdecydowałam
się na najprostszą z możliwych wersji. Przygotowana w niżej opisany sposób
kapusta będzie też doskonałym farszem do pierogów luk krokietów. Można zatem
przygotować jej więcej i od razu mamy gotowe prawie dwa dania.
Kapusta z grzybami |
Składniki na 2
porcje:
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 5 dag suszonych grzybów
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć przez 8 godzin lub przez noc. Kapustę
kiszoną odcisnąć z soku i drobno posiekać. Włożyć go garnka, dodać grzyby wraz
z wodą z ich moczenia. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i doprawić do
smaku. Gotować przez ok. 60 minut do miękkości.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 60 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.