niedziela, 15 grudnia 2013

Pierniczki

Pierniczki z poniższego przepisu piekłam kilka razy i zawsze wychodziły doskonałe, więc nie szukałam już innej receptury. W zeszłym roku, nie zdążyły nawet zmięknąć, zniknęły momentalnie. W tym roku upiekłam je w tajemnicy i schowałam. Jeszcze trochę ich zostało, ale wątpię, aby ta porcja dotrwała do świąt.
 
Pierniczki

Pierniczki wspaniale smakują nawet bez dodatkowej dekoracji, jeśli jednak chcecie się pokusić o specjalne efekty, ciasteczka można polukrować, a następnie ozdobić je bakaliami (u mnie skórka pomarańczowa i orzechy). Można polać pierniczki czekoladą, nakleić cukrowe perełki lub kolorową posypkę. Ciastka warto upiec nawet kilka tygodni przed świętami, ponieważ doskonale się przechowują w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dekorowanie tych łakoci, to doskonała okazja do rodzinnej, przedświątecznej zabawy!
Pierniczki


Źródło przepisu: eksperymentalnie.com


Składniki na ok. 100 sztuk:
  • 55 dag maki pszennej (plus do podsypywania) 
  • 30 dag miodu
  • 10 dag cukru pudru
  • 12 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 g przyprawy do piernika (3 opakowania, ale można mniej) 
  • opcjonalnie 2 łyżeczki kakao


Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, następnie dodać miód, cukier puder, rozpuszczone i przestudzone masło, jajko, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika oraz kakao. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto na jednolitą masę. Rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubość 2-3 mm (można grubiej). Za pomocą wykrawaczki o ulubionym kształcie wykroić pierniczki. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 7-10 minut. Wystudzone pierniczki schować do szczelnego pojemnika, po kilku dniach zmiękną. Pierniczki można dowolnie dekorować lukrem i bakaliami lub czekoladą.

Całkowity czas przygotowania: 1,5 godziny


Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki

4 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj