Pierniczki z poniższego przepisu piekłam kilka razy i zawsze
wychodziły doskonałe, więc nie szukałam już innej receptury. W zeszłym roku,
nie zdążyły nawet zmięknąć, zniknęły momentalnie. W tym roku upiekłam je w
tajemnicy i schowałam. Jeszcze trochę ich zostało, ale wątpię, aby ta porcja
dotrwała do świąt.
Pierniczki |
Pierniczki wspaniale smakują nawet bez dodatkowej dekoracji, jeśli jednak chcecie się pokusić o specjalne efekty, ciasteczka można polukrować, a następnie ozdobić je bakaliami (u mnie skórka pomarańczowa i orzechy). Można polać pierniczki czekoladą, nakleić cukrowe perełki lub kolorową posypkę. Ciastka warto upiec nawet kilka tygodni przed świętami, ponieważ doskonale się przechowują w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dekorowanie tych łakoci, to doskonała okazja do rodzinnej, przedświątecznej zabawy!
Źródło przepisu:
eksperymentalnie.com
Składniki na ok. 100 sztuk:
- 55 dag maki pszennej (plus do podsypywania)
- 30 dag miodu
- 10 dag cukru pudru
- 12 dag masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 60 g przyprawy do piernika (3 opakowania, ale można mniej)
- opcjonalnie 2 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, następnie dodać miód, cukier puder,
rozpuszczone i przestudzone masło, jajko, sodę oczyszczoną, przyprawę do
piernika oraz kakao. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto na
jednolitą masę. Rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubość 2-3 mm (można
grubiej). Za pomocą wykrawaczki o ulubionym kształcie wykroić pierniczki.
Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez 7-10 minut. Wystudzone pierniczki schować do
szczelnego pojemnika, po kilku dniach zmiękną. Pierniczki można dowolnie
dekorować lukrem i bakaliami lub czekoladą.
jakie ładne :]
OdpowiedzUsuńBardzo ładne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńśliczne pierniczki, dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuń