środa, 20 lutego 2013

Jajka faszerowane łososiem


Uwielbiam faszerować muszle, papryki, pomidory i oczywiście jajka! Jakiś czas temu przy okazji zapiekanego łososia opowiadałam Wam, że sytuacja mnie trochę zmusiła do zrobienia tych jajek. To było jednak prawie dwa miesiące temu i jakoś się nie zebrałam wcześniej do opublikowania tego przepisu, więc zrobiłam jajka po raz kolejny, aby mieć chociaż odrobinę lepsze zdjęcia. Podejrzewam, że jeśli nie teraz to bliżej Wielkanocy na pewno sięgniecie po tę recepturę, bo jajeczka faszerowane łososiem, oliwkami oraz koperkiem są na prawdę wyśmienite. A ja postaram się w ciągu najbliższego miesiąca podpowiedzieć Wam, jeszcze co najmniej jeden pomysł na farsz.


Jajka faszerowane z łososiem
Składniki:

  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g wędzonego łososia
  • 75 g zielonych oliwek
  • koperek
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • pieprz



Przygotowanie:

Jajka przekroić wzdłuż na pół, żółtka wyjąć i rozgnieść widelcem. Łososia i oliwki drobno pokroić, dodać do żółtek. Koperek umyć, osuszyć, posiekać i dodać do pozostałych składników. Farsz doprawić pieprzem, dodać kremówkę i dokładnie wymieszać. Małą łyżeczką nakładać farsz do białek z „lekką górką”.  Smacznego! 

Jajka faszerowane z łososiem

Jajka faszerowane z łososiem

2 komentarze:

  1. Czym mogę zastąpić oliwki ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może czerwoną cebulą? Można dodać szczypiorek, ale wtedy zrezygnowałabym z koperku. Ewentualnie jeżeli nie lubisz oliwek, po prostu ich nie dodawaj, jajka tylko z łososiem i koperkiem tez będą dobre :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj