piątek, 5 kwietnia 2013

Diabelski sos do jajek


Święta wielkanocne w tym roku przyszły szybko (bo jeszcze w zimie), a jeszcze szybciej się skończyły. Ale to chyba zawsze tak jest, że wolnych dni nigdy dość. Na szczęcie dogodnie w tym roku układa się majówka, także przed nami kolejna laba!

A wracając do Wielkanocy, to w tym roku jajek nafaszerowałam się naprawdę dużo. Zatem dziś nie będę Was zanudzać kolejną propozycja farszu, ale zachęcę Was do wypróbowania diabelskiego sosu do jajek na twardo. Taka przekąska to dobry pomysł na śniadanie lub kolację.

Diabelski sos do jajek
Sos ma naprawdę bardzo ciekawy smak. Lekko kwaskowaty za sprawą soku z cytryny, ostry dzięki dodaniu sosu chilli oraz pieprzu Cayenne. Czuć także delikatny posmak majonezu.

Proponowane przeze mnie proporcje wystarczą na około 6-8 jajek zależnie od tego jak obficie chcemy je polać. Takie danie dobrze podać z pieczywem.

Składniki:
  • 80 g majonezu
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu ( u mnie ognisty Kotlin)
  • ½ łyżki rumu lub koniaku ( u mnie rum)
  • odrobina skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki sosu chilli
  • sok z 1/3 cytryny
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu Cayenne

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z misce i polać nim jajka, od razu podawać.

Diabelski sos do jajek

Diabelski sos do jajek
Diabelski sos do jajek




1 komentarz:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj