Kefty to dobry
pomysł na przekąskę „na jeden kęs”. Małe kulki można nadziewać na wykałaczki
lub po kilka na patyki do szaszłyków i podawać z ulubionym dipem. Przy większej
ilości można z nich także zrobić danie obiadowe, podając je np. z kaszą i sosem
(tak jak pulpety) oraz sałatką pomidorową.
W przepisie, z
którego korzystałam polecono namoczyć kromkę chleba w mleku, a następnie
pokruszone pieczywo dodać do mięsa. Zrezygnowałam jednak z tej propozycji na
rzecz wykorzystania płatków owsianych i poniżej właśnie taką alternatywę Wam
proponuję.
Kefty wieprzowe |
Inspiracja: APÉRITIFS DINATOIRES: 1001 RECETTES
Składniki na około
14 sztuk:
- 20-25 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula (albo pół dużej)
- 30 g płatków owsianych (lub kromka chleba namoczona w mleku)
- jajko
- posiekanych kilka listków świeżej natki pietruszki
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- przyprawy do smaku: kurkuma, tymianek, papryka, pieprz, sól
Dodatkowo:
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Czosnek i cebulę
obrać i drobno posiekać. W misce wymieszać wszystkie składniki, czyli mięso,
czosnek, cebulę, płatki owsiane (lub pokruszoną kromkę chleba namoczona w
mleku), jajko, przyprawy i natkę pietruszki.
Za pomocą dwóch
łyżek formować małe wałeczki ( po uformowaniu każdego wałeczka, łyżki wkładać
do miseczki z wodą, w ten sposób każdy następny wałeczek nie będzie się do nich
kleił), następnie obtaczać je w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym
oleju przez około 10 minut. Po usmażeniu, można odsączyć kefty na ręczniku
papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło np. z ulubionym dipem.
Kefty wieprzowe |
Kefty wieprzowe |
Kefty wieprzowe |
Z platkami owsianymi jeszcze nie robilam - na pewno wyprobuje!
OdpowiedzUsuńZapraszam tez do mojej klopsikowej akcji: http://maggiegotuje.blogspot.co.uk/2013/04/klopsiki-i-pulpety-ii.html
A z chęcią dołączę się do akcji :)
Usuń