wtorek, 16 kwietnia 2013

Kefty wieprzowe delikatnie doprawione

Kefty to dobry pomysł na przekąskę „na jeden kęs”. Małe kulki można nadziewać na wykałaczki lub po kilka na patyki do szaszłyków i podawać z ulubionym dipem. Przy większej ilości można z nich także zrobić danie obiadowe, podając je np. z kaszą i sosem (tak jak pulpety) oraz sałatką pomidorową.

W przepisie, z którego korzystałam polecono namoczyć kromkę chleba w mleku, a następnie pokruszone pieczywo dodać do mięsa. Zrezygnowałam jednak z tej propozycji na rzecz wykorzystania płatków owsianych i poniżej właśnie taką alternatywę Wam proponuję.

Kefty wieprzowe

Inspiracja: APÉRITIFS DINATOIRES: 1001 RECETTES

Składniki na około 14 sztuk:
  • 20-25 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula (albo pół dużej)
  • 30 g płatków owsianych (lub kromka chleba namoczona w mleku)
  • jajko
  • posiekanych kilka listków świeżej natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • przyprawy do smaku: kurkuma, tymianek, papryka, pieprz, sól

Dodatkowo:
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać. W misce wymieszać wszystkie składniki, czyli mięso, czosnek, cebulę, płatki owsiane (lub pokruszoną kromkę chleba namoczona w mleku), jajko, przyprawy i natkę pietruszki.

Za pomocą dwóch łyżek formować małe wałeczki ( po uformowaniu każdego wałeczka, łyżki wkładać do miseczki z wodą, w ten sposób każdy następny wałeczek nie będzie się do nich kleił), następnie obtaczać je w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju przez około 10 minut. Po usmażeniu, można odsączyć kefty na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło np. z ulubionym dipem.

Kefty wieprzowe

Kefty wieprzowe

Kefty wieprzowe
klopsiki i pulpety

2 komentarze:

  1. Z platkami owsianymi jeszcze nie robilam - na pewno wyprobuje!
    Zapraszam tez do mojej klopsikowej akcji: http://maggiegotuje.blogspot.co.uk/2013/04/klopsiki-i-pulpety-ii.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj