Treściwy, warzywny
farsz da nam zastrzyk witamin. Danie jest proste, lekkie i pożywne. Serdecznie
polecam.
Francuski placek z warzywami |
Składniki:
- płat ciasta francuskiego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki (najlepiej żółta i zielona)
- 2 pomidory
- 2 jajka
- 10 dag żółtego sera ( u mnie gouda)
- świeże zioła: bazylia i tymianek ( lub suszone)
- tłuszcz do smażenia
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Uwaga: świeże pomidory możemy zastąpić
pomidorami z puszki
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w
kostkę, czosnek posiekać. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w
kostkę. Na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, po chwili dorzucić paprykę i
razem podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ser żółty zetrzeć na
tarce. Świeże zioła posiekać. Pomidory umyć, pokroić w kostkę, dodać do nich
jajka, ser żółty (ewentualnie połowę sera zostawić do posypania wierzchu
zapiekanki), zioła oraz przyprawy: sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne
lub blachę posmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i wyłożyć ciastem francuskim dno oraz brzegi
formy. Następnie nałożyć farsz cebulowo-paprykowy, a na wierzch sos pomidorowy.
Piec w piekarniku
nagrzanym do 200 stopni przez około 50 minut (jeżeli zostawiliśmy część sera
żółtego do posypania wierzchu zapiekanki, należy ją wyjąć na 5 minut przed
końcem pieczenia, posypać serem i wstawić ponownie).
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuje i zachęcam do wypróbowania przepisu!
UsuńWygląda wspaniale. Uwielbiam takie zapiekanki, sprawdzają się zawsze i wszędzie :)
OdpowiedzUsuńPrawda, szybkie i proste do zrobienia :)
UsuńWygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńBajecznie wygląda i pewnie tak samo smakuje.
OdpowiedzUsuń