środa, 3 kwietnia 2013

Francuski placek z warzywami

Tak konkretniej to u mnie były dwa placki :) Koniecznie chciałam wypróbować moje nowo nabyte naczynka żaroodporne do pieczenia, więc podzieliłam płat ciasta na dwie części. Jeżeli chcecie, możecie zrobić jeden duży w standardowej blasze.

Treściwy, warzywny farsz da nam zastrzyk witamin. Danie jest proste, lekkie i pożywne. Serdecznie polecam.

Francuski placek z warzywami
Składniki:
  • płat ciasta francuskiego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki (najlepiej żółta i zielona)
  • 2 pomidory
  • 2 jajka
  • 10 dag żółtego sera ( u mnie gouda)
  • świeże zioła: bazylia i tymianek ( lub suszone)
  • tłuszcz do smażenia
  • sól i pieprz
Dodatkowo:
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
Uwaga: świeże pomidory możemy zastąpić pomidorami z puszki 
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, po chwili dorzucić paprykę i razem podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ser żółty zetrzeć na tarce. Świeże zioła posiekać. Pomidory umyć, pokroić w kostkę, dodać do nich jajka, ser żółty (ewentualnie połowę sera zostawić do posypania wierzchu zapiekanki), zioła oraz przyprawy: sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne lub blachę posmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą  i wyłożyć ciastem francuskim dno oraz brzegi formy. Następnie nałożyć farsz cebulowo-paprykowy, a na wierzch sos  pomidorowy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 50 minut (jeżeli zostawiliśmy część sera żółtego do posypania wierzchu zapiekanki, należy ją wyjąć na 5 minut przed końcem pieczenia, posypać serem i wstawić ponownie).
Rada: jeżeli w czasie pieczenia zauważymy, że wierzch zapiekanki zbyt mocno nam się spieka, przestawmy funkcję piekarnika na pieczenie jedynie od dołu. 

Francuski placek z warzywami

Francuski placek z warzywami

Francuski placek z warzywami

7 komentarzy:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj