Babeczek wychodzi
sporo, więc nareszcie udało mi się wyczęstować większość osób z moim biurze, a
i dla współpracowników mojego męża co nieco było :).
Muffinki są bardzo
proste i szybkie w przygotowaniu, jedyne
o czym trzeba pamiętać, to że ciasto musi chłodzić się w lodówce kilka godzin.
Moim zdaniem to dodatkowa zaleta tych babeczek, ponieważ przygotowane wieczorem
ciasto rano jest gotowe do pieczenia, więc nie trzeba się specjalnie zrywać
wcześniej, żeby upiec je na śniadanie.
Muffinki z miodem i otrębami |
Muffinki z miodem i otrębami |
Z podanych poniżej
ilości otrzymuję około 32 muffinki standardowej wielkości.
Składniki:
- 2 szklanki rodzynek
- 2 szklanki soku ananasowego (chodzi o sok taki w kartonie, a nie sok z ananasów w puszcze)
- 2 szklanki maki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub sody oczyszczonej)
- 1 łyżeczka soli
- 4 szklanki otrębów zbożowych
- 1 szklanka brązowego cukru
- 0,5 szklanki miodu
- 0,5 szklanki oleju
- 5 jajek
Przygotowanie:
Rodzynki dodać do
soku ananasowego, odstawić. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia,
sól, otręby i wymieszać.
Do dużej miski
wsypać cukier, połączyć z miodem, olejem oraz jajkami, a następnie dorzucać
suche składniki i dokładnie połączyć j ze sobą (można mikserem na wolnych
obrotach). Na koniec ciasto wyrobić z rodzynkami i sokiem ananasowym. Przykryć
i wstawić do lodówki na 3 godziny lub na noc.
Uwaga: ciasto powinno być rzadkie,
jednak po schłodzeniu zgęstnieje.
Wyglądają naprawdę fantastycznie... może pokusiłbym się jeszcze o polewę czekoladową :)
OdpowiedzUsuń--
Pozdrawiam i zapraszam również do siebie: www.kulinarnyblog.pl
Bardzo dziękuję :) z polewą to może być dobry pomysł.
UsuńMuffinki ostatnio robię dosyć często, a takie z chęcią wypróbuję :) Piękna patera, choruję na nią już od daaaawna...
OdpowiedzUsuńNajlepsze muffinki jakie jadłam! polecam :) pyszna przekąska między posiłkami i rewelacyjny deser.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :)
Usuńwszystko byłoby idealnie, gdyby nie rodzynki. :(
OdpowiedzUsuńproszę spróbować zastąpić rodzynki innymi bakaliami, może akurat wyjdzie smacznie :)
Usuńej a gdybym nie dodała miodu,4 szklanki otrębów zborzowych,soku z ananasów a no i zamiast 1 szklanki cukru brazowego 1 szklanka zwykłego
OdpowiedzUsuńto byłyby zupełnie inne muffinki :P
Usuńco można użyć zamiast soku ananasowego
OdpowiedzUsuńSugeruję użyć innego soku, trzeba poeksperymentować ze smakami. Inne płyny o gęstszej konsystencji, zmienią też konsystencję ciasta, więc odradzam. Z kolei syrop z ananasów byłby zbyt słodki moim zdaniem.
Usuń