wtorek, 30 kwietnia 2013

Muffinki z miodem i otrębami

Muffinki, które dziś Wam prezentuję, to doskonały pomysł na drugie śniadanie. Pożywne i zdrowe za sprawą otrębów, słodkie dzięki dodaniu miodu, rodzynek, soku ananasowego, no i cukru.

Babeczek wychodzi sporo, więc nareszcie udało mi się wyczęstować większość osób z moim biurze, a i dla współpracowników mojego męża co nieco było :).

Muffinki są bardzo proste i szybkie w  przygotowaniu, jedyne o czym trzeba pamiętać, to że ciasto musi chłodzić się w lodówce kilka godzin. Moim zdaniem to dodatkowa zaleta tych babeczek, ponieważ przygotowane wieczorem ciasto rano jest gotowe do pieczenia, więc nie trzeba się specjalnie zrywać wcześniej, żeby upiec je na śniadanie.

Muffinki z miodem i otrębami

Muffinki z miodem i otrębami
Przepis pochodzi STĄD

Z podanych poniżej ilości otrzymuję około 32 muffinki standardowej wielkości.

Składniki:
  • 2 szklanki rodzynek
  • 2 szklanki soku ananasowego (chodzi o sok taki w kartonie, a nie sok z ananasów w puszcze)
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub sody oczyszczonej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 szklanki otrębów zbożowych
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 0,5 szklanki miodu
  • 0,5 szklanki oleju
  • 5 jajek

Przygotowanie:

Rodzynki dodać do soku ananasowego, odstawić. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, otręby i wymieszać.

Do dużej miski wsypać cukier, połączyć z miodem, olejem oraz jajkami, a następnie dorzucać suche składniki i dokładnie połączyć j ze sobą (można mikserem na wolnych obrotach). Na koniec ciasto wyrobić z rodzynkami i sokiem ananasowym. Przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny lub na noc.

Uwaga: ciasto powinno być rzadkie, jednak po schłodzeniu zgęstnieje. 

Po wyjęciu z lodówki ciasto wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto do ¾ wysokości (muffinki urosną). Piec w piekarniku nagrzanym do 205 stopni przez 20-25 minut. Studzić na kratce.


Muffinki z miodem i otrębami

Muffinki z miodem i otrębami
Muffinki z miodem i otrębami

12 komentarzy:

  1. Wyglądają naprawdę fantastycznie... może pokusiłbym się jeszcze o polewę czekoladową :)

    --
    Pozdrawiam i zapraszam również do siebie: www.kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) z polewą to może być dobry pomysł.

      Usuń
  2. Muffinki ostatnio robię dosyć często, a takie z chęcią wypróbuję :) Piękna patera, choruję na nią już od daaaawna...

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze muffinki jakie jadłam! polecam :) pyszna przekąska między posiłkami i rewelacyjny deser.

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko byłoby idealnie, gdyby nie rodzynki. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę spróbować zastąpić rodzynki innymi bakaliami, może akurat wyjdzie smacznie :)

      Usuń
  5. ej a gdybym nie dodała miodu,4 szklanki otrębów zborzowych,soku z ananasów a no i zamiast 1 szklanki cukru brazowego 1 szklanka zwykłego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to byłyby zupełnie inne muffinki :P

      Usuń
  6. co można użyć zamiast soku ananasowego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sugeruję użyć innego soku, trzeba poeksperymentować ze smakami. Inne płyny o gęstszej konsystencji, zmienią też konsystencję ciasta, więc odradzam. Z kolei syrop z ananasów byłby zbyt słodki moim zdaniem.

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj