Kiedy moja droga
koleżanka Ewelina zapowiedziała mi swoją wizytę byłam wniebowzięta, wszak nie
widziałyśmy się kilka miesięcy. Kiedy
rozmyślałam, co by tu upiec na nasze babskie pogaduchy, świetnym pomysłem wydał
mi się przepis na „błyskawiczne ciasto z truskawkami”. Obie przepadamy za tymi
owocami, a do tego szybki czas przygotowania ciasta był w to piątkowe
popołudnie bardzo pożądany.
Ciasto faktycznie
było błyskawiczne w przygotowaniu, jednak nieco miej błyskawiczne okazało się
przy pieczeniu. W przepisie z którego korzystałam polecono użyć formy o
rozmiarach 20x30 cm i piec ciasto przez
30 minut. Miałam jednak do dyspozycji prostokątną formę o wymiarach 25X30 cm,
która okazała się dużo za duża, więc ostatecznie przełożyłam ciasto do
tortownicy o średnicy 22 cm. Prawdopodobnie to było powodem dłuższego czasu
pieczenia mojego ciasta, bowiem z 30 minut zrobiło się 90 :)
Proste ciastko truskawkowe |
Ciasto pięknie
wyrosło, a jego iście nieziemski aromat towarzyszył nam do późnych godzin
nocnych. Jeszcze raz dziękuję Kochana za tą odrobinę wiosny, którą przyniosłaś
w formie tulipanów i swego uśmiechu i mam nadzieję, że spotkamy się niebawem
ponownie!
Proste ciastko truskawkowe |
Źródło przepisu:
eksperymentalnie.com
Składniki:
- 200 g maki pszennej
- 150 g mąki orkiszowej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 ml kefiru
- 2 jajka
- 400 g truskawek (mogą być mrożone)
Uwaga: jeżeli chcemy użyć mrożonych truskawek, należy je wcześniej wyjąć najlepiej na sitko lub durszlak aby się rozmroziły i odsączyły z nadmiaru soku.
Przygotowanie:
Do miski przesiać
mąkę pszenną oraz orkiszową. Dodać cukier, sodę oczyszczoną, proszek do
pieczenia i wymieszać. Do kefiru dodać jajka i razem roztrzepać. Wszystkie
składniki wymieszać.
Formę (tortownicę o
średnicy 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Na wierzch masy
ułożyć truskawki.
Pozostaje mi tylko poczekać na pierwsze truskawki żeby je upiec...Bo zapowiada się fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńMożna użyć mrożonych :)
UsuńMmm, ciasto na mące orkiszowej w połączeniu z truskawkami musi być pyszne, pięknie wyrosło :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń