Kuskus wywodzi się z
kuchni północno-zachodniej Afryki. Łączy w sobie cechy makaronu i kaszy, jednak
jest od nich dużo prostszy w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga gotowania. Aby przygotować kuskus, zalewamy go wrzątkiem
i po kilku minutach jest już gotowy do jedzenia. Podawać go można z różnymi
dodatkami, np. z baraniną, rybą czy drobiem. Kuskus można także podsmażyć z
warzywami.
Dziś proponuję Wam
wielokrotnie wypróbowane przeze mnie połączenie kolorowych papryk i parówek.
Całość doprawiam na ostro sosem tabasco.
Błyskawiczne w przygotowaniu, bardzo smaczne danie, które gorąco Wam polecam!
Kolorowy kuskus |
- 1,5 szklanki kuskusu
- opakowanie parówek
- 2 papryki ( najlepiej w różnych kolorach)
- 3-4 łyżki masła
- kilka kropel sosu tabasco
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
- kilka posiekanych listków bazylii
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki startego parmezanu ( lub innego sera – u mnie gouda)
Przygotowanie:
Papryki umyć, wyciąć
gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Parówki pokroić w grube talarki. W rondelku
rozpuścić masło, wrzucić papryki i parówki, dodać tabasco, bazylię, przyprawy i
wymieszać. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 10-15 minut, cały czas
mieszając. Na koniec zaciągnąć sos śmietaną.
Do garnka wsypać
kuskus, zalać wrzątkiem (lub bulionem) tak, aby woda sięgała około 1 cm ponad
powierzchnię kaszki, następnie przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut.
Kiedy kuskus napęcznieje i wchłonie całą wodę, wyłożyć go na talerz, polać
paprykowo-parówkowym sosem, posypać startym serem i od razu podawać.
Uwaga: dobrze przygotowany kuskus
powinien być sypki.
Kolorowy kuskus |
Kolorowy kuskus |
Ostatnio bardzo często jem kuskus- jest ekspresowy w przygotowaniu i pyszny :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :) Do tego można go podawać na wiele różnych sposobów.
UsuńZapraszam do zabawy nominowani liebster award http://claudittemisscooking.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) a czy potrawa nadaję się do odgrzania? żeby np zabrać ją do pracy? :)
OdpowiedzUsuńMożna spróbować odgrzać, kuskus to kasza, więc powinno smakować dobrze. Osobiście zawsze szykowałam tę potrawę na świeżo :).
Usuń