środa, 19 czerwca 2013

Łamiząbki czyli nie do końca udane ciastka owsiano – czekoladowe

Łamiząbki – tak zostały nazwane te ciastka przez mojego męża z powodu stopnia ich twardości :P Długo zastanawiałam się czy w ogóle podawać Wam ten przepis, a nie opisać tych ciastek tylko i wyłącznie jako opowieść z cyklu „wpadek kulinarnych”.  Jednak ciastka jadalne są i nawet dość smaczne,  a ostatecznie zęba nikt nie stracił, dlatego też poniżej znajdziecie przepis.

Ciastka owsiano – czekoladowe

Tak naprawdę nie wiem, czy to wina nieodpowiedniego doboru składników czy może zbyt długiego czasu pieczenia (18 minut). Niektóre były bardziej twarde, inne mniej. Jeżeli macie pomysł lub wiedzę jak zaradzić powstaniu „łamiząbków” możecie poeksperymentować na bazie poniższej receptury.
Ciastka owsiano – czekoladowe


Składniki na około 40 ciasteczek:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki cukru
  • kropla aromatu waniliowego
  • 2 czubate łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 3 szklanki płatków owsianych (błyskawicznych)
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich (u mnie 0,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, olejem, przestudzoną czekoladą i aromatem waniliowym. Masło utrzeć na puch i wymieszać z masą. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z kremem czekoladowym.

W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki: przesianą mąkę, płatki owsiane, posiekane orzechy włoskie oraz proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawać te mieszankę do kremu czekoladowego i mieszać aż do połączenia się wszystkich składników.

Z ciasta formować rękami niewielkie kulki i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie je spłaszczając.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Przestudzone ciastka można posypać startą czekoladą.

Ciastka owsiano – czekoladowe

Ciastka owsiano – czekoladowe

1 komentarz:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj