Niedługo skończy się
rabarbar, a ja nie zdążyłam jeszcze upiec za wielu ciast czy muffinek z tym
fantastycznym składnikiem. W planach mam zamrożenie rabarbaru. Jeśli mi się to
uda, to spokojnie i jesienią i zimą będą się u mnie pojawiać różne rabarbarowe
desery. Na razie jednak mamy pełnię sezonu, a ja zapraszam na muffinki z
rabarbarem i truskawkami, obsypane waniliową kruszonką.
Muffinki z rabarbarem, truskawkami i waniliową kruszonką |
Zobacz również:
- 170 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 60 ml oleju ( 55g)
- 60 ml mleka (60g)
- jajko
- 1 laska rabarbaru
- garść truskawek
Kruszonka:
- 20 g masła w temperaturze pokojowej
- 15 g cukru ( u mnie brązowy)
- 35 g mąki pszennej
- kropla aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do
miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. W drugim
naczyniu połączyć olej, mleko i jajko. Rabarbar i truskawki umyć, osuszyć i
dosyć drobno pokroić. Suche składniki wymieszać z mokrymi, następnie dodać
owoce. Ciasto nakładać (nie do pełna) do foremek wyłożonych papilotkami.
Przygotować
kruszonkę. W tym celu wymieszać w misce masło, cukier, mąkę i aromat waniliowy
(najlepiej wyrabiać kruszonkę palcami).
Muffinki posypać
kruszonką, piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut
Muffinki z rabarbarem, truskawkami i waniliową kruszonką |
Muffinki z rabarbarem, truskawkami i waniliową kruszonką |
same dobre rzeczy w nich umieściłaś!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji!
Nic nie powiem... Tylko: ACH !!!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńNaprawdę wyglądają pysznie :-)