W tej sałatce
znajdziecie na pozór proste połączenie popularnych warzyw: pomidorów, ogórków,
papryki i cebuli. Jednak dodanie do nich pleśniowego sera koziego
dojrzewającego oraz oliwek sprawia, że sałatka staje się niebanalna i ciekawa w
smaku.
|
Sałatka z kozim serem pleśniowym |
Wcześniej do tej
przekąski używałam zwykłej roladki sera koziego, ścierałam go na tarce
posypując gotową sałatkę. Tym razem jednak mój mąż zupełnie nie świadomie
wszedł w posiadanie drogą kupna, roladki z sera pleśniowego :) Ten
ser trochę mi przypomina ser brie, toteż nie da się go zetrzeć na tarce.
Pokroiłam go w kostkę i dodałam do sałatki.
|
Sałatka z kozim serem pleśniowym |
Składniki:
- roladka pleśniowa
sera koziego dojrzewającego (18-20 dag)
- 4 pomidory
- 4 ogórki
(gruntowe)
- 2 żółte papryki
- 1 cebula
- 10 dag czarnych
oliwek
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Uwaga: w tej sałatce doskonale sprawdzi
się też zwykły ser kozi lub szopski. Taki ser należy zetrzeć na tarce i posypać
nim gotową sałatkę.
Uwaga: sałatkę można polać także octem z
czerwonego wina
Przygotowanie:
Jaka kolorowa :)
OdpowiedzUsuńwiosenna :)
Usuńkozi ser pleśniowy? ciekawe. oliwki uwielbiam.
OdpowiedzUsuńO! Jadłam raz taki serek, bardzo mi smakował! :)
OdpowiedzUsuńSer kozi świetnie podbija smak sałatek, mniam!
OdpowiedzUsuńI już mam przepis na imieniny siostry. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, życzę smacznego :)
Usuń