niedziela, 9 czerwca 2013

Sałatka z kozim serem pleśniowym

W tej sałatce znajdziecie na pozór proste połączenie popularnych warzyw: pomidorów, ogórków, papryki i cebuli. Jednak dodanie do nich pleśniowego sera koziego dojrzewającego oraz oliwek sprawia, że sałatka staje się niebanalna i ciekawa w smaku.

Sałatka z kozim serem pleśniowym
Wcześniej do tej przekąski używałam zwykłej roladki sera koziego, ścierałam go na tarce posypując gotową sałatkę. Tym razem jednak mój mąż zupełnie nie świadomie wszedł w posiadanie drogą kupna, roladki z sera pleśniowego :) Ten ser trochę mi przypomina ser brie, toteż nie da się go zetrzeć na tarce. Pokroiłam go w kostkę i dodałam do sałatki.

Sałatka z kozim serem pleśniowym

 
Składniki:
  • roladka pleśniowa sera koziego dojrzewającego (18-20 dag)
  • 4 pomidory
  • 4 ogórki (gruntowe)
  • 2 żółte papryki
  • 1 cebula
  • 10 dag czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Uwaga: w tej sałatce doskonale sprawdzi się też zwykły ser kozi lub szopski. Taki ser należy zetrzeć na tarce i posypać nim gotową sałatkę. 

Uwaga: sałatkę można polać także octem z czerwonego wina

Przygotowanie:

Warzywa umyć, z papryk wydrążyć gniazda nasienne, ogórki i cebulę obrać. Pomidory i papryki pokroić w kostkę, ogórki z plasterki, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wymieszać, połączyć z oliwkami. Ser pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Całość skropić obficie oliwą z oliwą, lekko posolić i doprawić pieprzem. Wymieszać.

Sałatka z kozim serem pleśniowym

Sałatka z kozim serem pleśniowym

Sałatka z kozim serem pleśniowym

7 komentarzy:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj