Ratatuj (Ratatouille), zwane też ratatują, to
danie wegetariańskie. Jednym z głównych składników ratatuja są cukinie. To lekkie, warzywne danie, jest proste
i szybkie w przygotowaniu.
Najpierw na oliwie
podsmażam lekko cebulę i czosnek. Następnie dodaję cukinię i paprykę i po
krótkim podsmażeniu, duszę przez kwadrans pod przykryciem. Pomidory dodaję
dopiero na 5 minut przed końcem ponieważ inaczej zrobiłaby się z nich „zupa”.
Ratatuja z mozzarellą |
Składniki na 2
porcje:
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 papryka (najlepiej żółta)
- średnia cukinia
- 3 pomidory
- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, papryka słodka i ostra
- kilka listków świeżej bazylii
- 150 g mozzarelli
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek
obrać i posiekać. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i zeszklić. Warzywa umyć. Paprykę
pokroić w kostkę, cukinię w plasterki lub pół plasterki. Dodać do cebuli,
podsmażyć, doprawić przyprawami, wymieszać i dusić na małym ogniu przez około
15 minut pod przykryciem.
W tym czasie sparzyć
pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Mozzarellę odsączyć i porwać na
kawałki. Listki bazylii umyć, osuszyć i posiekać. Na 5 minut przed końcem
duszenia dodać bazylię, pomidory, wymieszać i połączyć z serem. Od razu
podawać.
Rada: danie najlepiej przygotowywać
w woku
Mój smak ! Będę robiła namiętnie w sezonie. Teraz jeszcze papryka okropnie droga. Nazwa tego dania przepiękna.
OdpowiedzUsuńCoś przyszło mi do głowy: mogę zapytać jak Ci na imię?
Magdalena :)
UsuńBardzo smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuń