W tym roku długo
zbierałam się do pierwszego wypieku z rabarbarem. Nie mogłam się zdecydować czy
zrobić ciasto czy muffinki, ponieważ
widziałam całe mnóstwo kuszących przepisów. Ostatecznie wybrałam przepis
na torcik rabarbarowy, który czekał na zrobienie właściwie od kilku
miesięcy.
Tej potrawie trzeba
poświęcić chwilę czasu, ale ja lubię tak powolutku sobie wylepiać formę
ciastem, potem idealnie wyrównać brzegi , a całość posypać kruszonką, która
zawsze wygląda bardzo efektownie :)
Torcik rabarbarowy z migdałową kruszonką |
Kwaskowaty smak
rabarbarowego nadzienia idealnie uzupełnia słodka bita śmietana, z którą należy
podawać torcik. Jako dekoracja świetnie
sprawdzą się przekrojone na pół truskawki. Ciekawa jestem jak Wam się podoba
efekt końcowy?
Torcik rabarbarowy z migdałową kruszonką |
Składniki:
Nadzienie:
- 80 dag rabarbaru ( to jest waga pokrojonego rabarbaru, kupić należy około 1 kg)
- ziarenka z 2 lasek wanilii
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki octu balsamicznego
Ciasto:
- 15 dag masła ( w temperaturze pokojowej)
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 15 g proszku do pieczenia (1/2 opakowania)
- jajko
- 10 dag stopionego masła
- łyżka cukru
- ½ szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
- 10 dag zmielonych migdałów ( lub mocno rozdrobnionych płatków migdałowych)
Do dekoracji:
- kilka truskawek
Dodatkowo:
- bita śmietana
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Dzień przed
pieczeniem ciasta przygotować rabarbar. W tym celu należy go umyć, pokroić i
wymieszać z marynatą ( wymieszany cukier, ocet balsamiczny i ziarenka
wanilii). Odstawić na noc by rabarbar
się marynował.
Drobno posiekane
masło wymieszać w misce z cukrem,
szczypta soli, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i jajkiem. Zagnieść
ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.
Odlać marynatę z
rabarbaru i odparować ( odparowałam rabarbar w woku na wolnym ogniu).
Tortownicę ( u mnie
o średnicy 23 cm, w przepisie z którego korzystałam polecono użyć 28 cm, przy
mniejszej uzyskałam po prostu wyższe ciasto) wysmarować tłuszczem, obsypać
bułką tarą, a następnie z 2/3 ciasta wylepić dno, a z 1/3 brzegi formy.
Ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na ciasto wyłożyć
odparowany rabarbar.
Przygotować
kruszonkę: masło, cukier, mąkę i migdały wymieszać w misce i rozetrzeć palcami.
Kawałeczkami ciasta oprószyć rabarbar.
Ciasto piec w
piekarniku z funkcją termoobiegu nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut. Kiedy
ciasto ostygnie udekorować truskawkami.
Podawać z bita śmietaną (samo ciasto jest dość kwaskowate).
Torcik rabarbarowy z migdałową kruszonką |
Torcik rabarbarowy z migdałową kruszonką |
Torcik rabarbarowy z migdałową kruszonką |
Śliczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTen torcik wygląda fantastycznie i pewnie tak też smakuje...:-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że podoba się torcik :)
UsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńA jak ślicznie wygląda O.O
Pozdrawiam i dziękuję za dodanie go do akcji rabarbar 2013.
Uwielbiam ciasto z rabarbarem. Wygląda super!
OdpowiedzUsuń