sobota, 1 czerwca 2013

Torcik rabarbarowy z migdałową kruszonką

W tym roku długo zbierałam się do pierwszego wypieku z rabarbarem. Nie mogłam się zdecydować czy zrobić ciasto czy muffinki, ponieważ  widziałam całe mnóstwo kuszących przepisów. Ostatecznie wybrałam przepis na torcik rabarbarowy, który czekał na zrobienie właściwie od kilku miesięcy.  

Tej potrawie trzeba poświęcić chwilę czasu, ale ja lubię tak powolutku sobie wylepiać formę ciastem, potem idealnie wyrównać brzegi , a całość posypać kruszonką, która zawsze wygląda bardzo efektownie :)

Torcik rabarbarowy z migdałową kruszonką
Kwaskowaty smak rabarbarowego nadzienia idealnie uzupełnia słodka bita śmietana, z którą należy podawać torcik.  Jako dekoracja świetnie sprawdzą się przekrojone na pół truskawki. Ciekawa jestem jak Wam się podoba efekt końcowy?

Torcik rabarbarowy z migdałową kruszonką


Torcik rabarbarowy z migdałową kruszonką
Składniki:

Nadzienie:
  • 80 dag rabarbaru ( to jest waga pokrojonego rabarbaru, kupić należy około 1 kg)
  • ziarenka z 2 lasek wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
Ciasto:
  • 15 dag masła ( w temperaturze pokojowej)
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia (1/2 opakowania)
  • jajko
Torcik rabarbarowy z migdałową kruszonką
Kruszonka:
  • 10 dag stopionego masła
  • łyżka cukru
  • ½ szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
  • 10 dag zmielonych migdałów ( lub mocno rozdrobnionych płatków migdałowych)
Do dekoracji:
  • kilka truskawek
Dodatkowo:
  • bita śmietana
  • tłuszcz i bułka tarta do formy


Przygotowanie:

Dzień przed pieczeniem ciasta przygotować rabarbar. W tym celu należy go umyć, pokroić i wymieszać z marynatą ( wymieszany cukier, ocet balsamiczny i ziarenka wanilii).  Odstawić na noc by rabarbar się marynował.

Drobno posiekane masło wymieszać w  misce z cukrem, szczypta soli, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i jajkiem. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30  minut.

Odlać marynatę z rabarbaru i odparować ( odparowałam rabarbar w woku na wolnym ogniu).
Tortownicę ( u mnie o średnicy 23 cm, w przepisie z którego korzystałam polecono użyć 28 cm, przy mniejszej uzyskałam po prostu wyższe ciasto) wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tarą, a następnie z 2/3 ciasta wylepić dno, a z 1/3 brzegi formy. Ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na ciasto wyłożyć odparowany rabarbar.

Przygotować kruszonkę: masło, cukier, mąkę i migdały wymieszać w misce i rozetrzeć palcami. Kawałeczkami ciasta oprószyć rabarbar.

Ciasto piec w piekarniku z funkcją termoobiegu nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut. Kiedy ciasto ostygnie udekorować  truskawkami. Podawać z bita śmietaną (samo ciasto jest dość kwaskowate).

Torcik rabarbarowy z migdałową kruszonką

Torcik rabarbarowy z migdałową kruszonką

Torcik rabarbarowy z migdałową kruszonką

Akcja rabarbar - IV edycja Czerwone owoce w roli głównej

6 komentarzy:

  1. Ten torcik wygląda fantastycznie i pewnie tak też smakuje...:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności!
    A jak ślicznie wygląda O.O
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie go do akcji rabarbar 2013.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasto z rabarbarem. Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj