czwartek, 13 czerwca 2013

Sernik z likierem Amarula

Czy lubię serniki? Pewnie, że tak kto nie lubi. Jednak ta miłość nie zawsze jest odwzajemniona i tak właśnie w moim przypadku jest. Serniki mnie ewidentnie nie lubią, często z niewiadomych przyczyn nie wychodzą (idealnie wyszedł mi chyba tylko ŁOWICKI), mimo to jednak zostają zjadane przez moje męża, wielbiciela serników, a ja wciąż się nie poddaję i nowe przepisy testuję. 

Tym razem delikatnie przerobiłam TEN przepis, zamieniając likier Bailey’s na Amarulę (o tym likierze pisałam przy okazji MINI SERNICZKÓW), zmniejszając nieco ilość czekolady, a także dodając 3 łyżki mąki ziemniaczanej, gdyż w moim odczuciu masa serowa była zbyt rzadka. Ponieważ sernik mi popękał za namową mojego smakosza odwróciłam go do góry nogami, wskutek czego spód stał się wierzchem, ale za to był równy :) Do tego polałam go polewą czekoladową no i wyszło to co widać poniżej. A, że ogólnie przez to całe kombinowanie nastrój mi się popsuł, toteż nie miałam koncepcji na ciekawe zdjęcia, no i wyszło tak niezbyt….

Sernik z likierem Amarula
Inne serniki:


Składniki na tortownicę o średnicy około 23 cm:

Spód:
Sernik z likierem Amarula

  • 220g ciasteczek digestive 
  • 80 g roztopionego ostudzonego masła

Masa:

  • 700 g twarogu na sernik
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki likieru Amarula (lub Bailey’s)
  • 0,5 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa:

  • 150 g mlecznej czekolady (może być gorzka)
  • 8 łyżek mleka


Przygotowanie: 

Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Ciasteczka digestive rozgnieść na pył ( można użyć do tego wałka, tłuczka do mięsa lub do ziemniaków albo blendera). Wymieszać dokładnie ciastka z masłem, wyłożyć równo dno tortownicy i wstawić do lodówki. 

Ser twarogowy wymieszać mikserem z cukrem i jajkami. Następnie dodać likier oraz mąkę ziemniaczaną (w razie jeżeli masa będzie zbyt rzadka). Na koniec dodać posiekaną gorzką czekoladę i wymieszać łyżką. Masę wylać na schłodzony spód. 

W piekarniku na dnie ustawić naczynie żaroodporne z wodą. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 10 minut, po czym zmniejszyć do 150 stopni i piec jeszcze 10 minut. Ciasto studzić w piekarniku.
Chłodny sernik wyjąć z formy. Przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić  czekoladę z mlekiem cały czas mieszając. Lekko przestudzić i polać sernik. Ciasto wstawić do lodówki aż polewa całkiem zastygnie.

Sernik z likierem Amarula

Sernik z likierem Amarula

Sernik z likierem Amarula

2 komentarze:

  1. No jeśli tak wygląda średnio udany sernik, to ja chcę, żeby zawsze mi się średnio udawały :) Wygląda fantastycznie nawet z dołem u góry ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mój sernik się podoba, a Tobie życzę i tych średnio i tych bardzo udanych, ale wszystkich smacznych bo to najważniejsze!

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj