Odwiedzając
koleżankę A., zostałam poczęstowana kopertami z ciasta francuskiego z owocami.
Deser był przygotowywany w ostatniej chwili, więc miałam okazję uczestniczyć w
pichceniu :)
Spodobał mi się
bardzo zarówno wygląd jak i smak tego deseru, więc przyrządziłam go pewnym
popołudniem. Przygotowanie zajmuje na
prawdę chwilę. Na nadzienie użyłam banana i truskawek, jednak ciasto francuskie
doskonale będzie się komponować z różnymi owocami. Polecam Wam spróbować.
Francuskie kopertki z owocami |
Składniki na 12 ciasteczek:
- 1 opakowanie (275 g) ciasta francuskiego
- pół banana
- garść truskawek
- żółtko
- brązowy cukier do posypania
Przygotowanie:
Płat ciast
francuskiego pokroić na 12 kwadratów. Banana pokroić w plasterki, truskawki na
połówki (lub jeśli są nieduże pozostawić w całości). Na każdym kawałku ciasta
układać plaster banana i truskawkę, oprószyć cukrem. Ciastka zawijać w koperty,
posmarować roztrzepanym żółtkiem,
posypać brązowym cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez
10-15 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru. Najlepiej smakują podane z
bitą śmietaną.
Francuskie kopertki z owocami |
Francuskie kopertki z owocami |
Francuskie kopertki z owocami |
Francuskie kopertki z owocami |
Francuskie kopertki z owocami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.