Orzeźwiający
arbuz, którym „można się napić”, słonawa feta, aromatyczna czerwona cebula,
plasterki oliwek… Zielony akcent sałatki stanowi przepyszna i bogata w witaminy
rukola oraz drobno posiekana, świeża mięta. Całość skropiona miodowym sosem
winegret. Taka sałatka (zwłaszcza jeśli trzymamy ją w lodówce) to idealne
orzeźwienie w upalny dzień.
Te
przekąskę zaserwowałam mojej mamie podczas jej odwiedzin. Najpierw było
zaskoczenie, nieśmiałe spróbowanie, a potem już tylko trzy dokładki :)
Sałatka z arbuzem, fetą, oliwkami i rukolą |
Mnie
z kolei bardzo posmakowała sama rukola, do której jakoś wcześniej nie byłam
przekonana. Uszczknęłam kilka liści do kanapki i moim zdaniem doskonale
komponuje się ona z pełnoziarnistym PIECZYWEM, pomidorem i polędwicą
(najlepiej taką ekologiczną, królewską) – o niebo lepiej niż zwykła sałata.
Składniki
na 4 duże porcje:
- pół arbuza
- 100 g rukoli
- opakowanie sera feta (u mnie 270g)
- około 20 czarnych oliwek ( lub więcej, w zależności od upodobania)
- czerwona cebula
- garść pestek dyni
- kilka listków mięty (opcjonalnie)
- świeżo zmielony czarny pieprz (u mnie mieszanka pieprzów kolorowych)
Sos:
- 3 łyżki płynnego miodu
- 6 łyżek soku z cytryny
Przygotowanie:
Arbuza
oddzielić od skóry, usunąć pestki i pokroić miąższ w kostkę. Listki rukoli
opłukać i osuszyć. Ser feta pokroić w kostkę, oliwki i cebulę w plasterki,
pestki dyni można lekko zrumienić na patelni (pominęłam). Miętę posiekać. Z
miodu i cytryny przygotować sos winegret.
Wszystkie
składniki włożyć do miski, polać sosem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Uwaga: aby
złagodzić ostry smak cebuli, a także jej intensywny zapach podczas krojenia,
skrapiałam jej plasterki sokiem z cytryny.
Źródło przepisu: kwestia smaku.com (zmieniłam porcje składników)
Sałatka z arbuzem, fetą, oliwkami i rukolą |
Sałatka z arbuzem, fetą, oliwkami i rukolą |
sałatka wygląda pysznie :) jeszcze z arbuzem takiej nie próbowałam :) muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńgorąco polecam, zwłaszcza na gorące dni, arbuz fantastycznie orzeźwia :)
UsuńTaka sałatka musi być naprawdę pyszna!
OdpowiedzUsuńsłyszałam o tej sałatce i muszę koniecznie spróbować:-) Ciekawe połączenie:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam w odwiedziny:-)
Niebiański smak, orgazm podniebienia! Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń