środa, 26 czerwca 2013

Penne z kurczakiem, pieczarkami i bazylią

Po PENNE PO TYROLSKU rozsmakowałam się w tym makaronie. Wtedy przypomniało mi się, że jadłam smaczne danie jakieś dwa lata temu w jednej z warszawskich restauracji (gdzieś przy pałacu kultury, dokładnie nie pamiętam). To był makaron penne z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym. Niestety mimo silnych poszukiwań, kurek nie znalazłam na moim osiedlowym targu, dlatego też zdecydowałam się na pieczarki.

Penne z kurczakiem, pieczarkami i bazylią 
Danie wyszło bardzo smaczne, delikatne w smaku, śmietanowe :). Jeżeli mi się uda to na pewno jeszcze zrobię wersję z kurkami.  
Penne z kurczakiem, pieczarkami i bazylią 




Składniki:
  • makaron penne
  • ok. 300 g pieczarek
  • podwójna pierś kurczaka ( u mnie 380 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany kremówki (36%)
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia



Przygotowanie:

Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować al dente.  Pieczarki obrać, drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju, aż całkiem odparują, posolić i odstawić.

Piersi z kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Czosnek obrać i drobniutko posiekać, lekko podsmażyć i dodać kurczaka. Smażyć około 5 minut, po czym doprawić solą i pieprzem, a następnie dorzucić pieczarki i dodać śmietanę. Dusić kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekaną bazylię i makaron. Całość jeszcze chwilę podgrzewać. Przed podaniem można udekorować listkami bazylii. Smacznego!

Penne z kurczakiem, pieczarkami i bazylią 

Penne z kurczakiem, pieczarkami i bazylią 

6 komentarzy:

  1. Dania z makaronu są świetne. Szybkie, dają wiele możliwości jeśli chodzi o połączenia. Smaczny i apetyczny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, można się przy nich wykazać inwencja twórczą :)

      Usuń
  2. Jak dla mnie makaron i pieczarki to idealne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak uważam, uwielbiam pieczarki z makaronem pod każdą formą. A taki przepis bardzo mi się podoba. Dziękuje za przepis i pozdrawiam!

      Usuń
  3. Ja dodaje jeszcze na koniec natke z pietruszki,pychota

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj