Penne z kurczakiem, pieczarkami i bazylią |
Danie wyszło bardzo
smaczne, delikatne w smaku, śmietanowe :). Jeżeli mi się uda to na pewno jeszcze zrobię wersję
z kurkami.
Składniki:
- makaron penne
- ok. 300 g pieczarek
- podwójna pierś kurczaka ( u mnie 380 g)
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany kremówki (36%)
- kilka listków świeżej bazylii
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Makaron wrzucić do
osolonego wrzątku i ugotować al dente. Pieczarki obrać, drobno pokroić i podsmażyć na
odrobinie oleju, aż całkiem odparują, posolić i odstawić.
Piersi z kurczaka
pokroić w niedużą kostkę. Czosnek obrać i drobniutko posiekać, lekko podsmażyć
i dodać kurczaka. Smażyć około 5 minut, po czym doprawić solą i pieprzem, a
następnie dorzucić pieczarki i dodać śmietanę. Dusić kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać
posiekaną bazylię i makaron. Całość jeszcze chwilę podgrzewać. Przed podaniem
można udekorować listkami bazylii. Smacznego!
Penne z kurczakiem, pieczarkami i bazylią |
Penne z kurczakiem, pieczarkami i bazylią |
Dania z makaronu są świetne. Szybkie, dają wiele możliwości jeśli chodzi o połączenia. Smaczny i apetyczny obiad:)
OdpowiedzUsuńDokładnie, można się przy nich wykazać inwencja twórczą :)
UsuńJak dla mnie makaron i pieczarki to idealne połączenie:)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam, uwielbiam pieczarki z makaronem pod każdą formą. A taki przepis bardzo mi się podoba. Dziękuje za przepis i pozdrawiam!
UsuńSuper przepis! :)
OdpowiedzUsuńJa dodaje jeszcze na koniec natke z pietruszki,pychota
OdpowiedzUsuń