Od razu odpowiem na
pytanie, które pewnie by się pojawiło: tak ubijamy całe jajka z cukrem. Ten
przepis na biszkopt wyniosłam z rodzinnego domu. Moja babcia i mama robiły go
jeszcze zanim powstały wszystkie blogi kulinarne, a z nimi nowsze przepisy na
biszkopty, w których białka oddziela się od żółtek, czy też przepisy na ciasta
rzucane. Te przepisy z pewnością są bardzo dobre, jednak dziś podam Wam moją
wielokrotnie sprawdzoną i niezawodną recepturę na przepyszny biszkopt z
truskawkami i bitą śmietaną. Cieszę się, że w końcu doczekałam tych owoców,
ponieważ w zimie zwykle robię to ciasto z brzoskwiniami z puszki. Wtedy również
smakuje znakomicie, jednak to nie to samo co świeże, mięsiste truskawki, które
mamy tylko przez kilka tygodni w roku.
Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną |
Mój biszkopt zwykłam
nasączać herbatą z dodatkiem spirytusu, dzięki temu ciasto jest nie za słodkie
i idealnie wilgotne!
Składniki:
- 600 g śmietany kremówki ( 36% do deserów – 3 małe opakowania)
- cukier puder
- 50-60 dag truskawek
Na ciasto:
- 3 jajka
- ¾ szklanki cukru
- szklanka mąki
Dodatkowo:
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- szklanka zimnej herbaty
- łyżka spirytusu
- kakao granulowane do posypania
Przygotowanie:
Jajka (całe)
wymieszać z cukrem i ubić mikserem. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką do
uzyskania jednolitej masy. Blachę ( u mnie tortownica 23 cm) wysmarować
tłuszczem, obsypać bułką tartą i wylać do niej ciasto. Wstawić do chłodnego piekarnika
i piec w temperaturze 170 stopni przez około 35-45 minut do tzw. „suchego
patyczka”.
Upieczony biszkopt
odstawić do wystudzenia. Następnie wyjąć z formy i ostrym długim nożem
przekroić go na dwa placki. Do zimnej herbaty dodać łyżkę spirytusu i płynem
nasączyć równomiernie oba placki biszkoptowe.
Truskawki umyć,
odszypułkować i pokroić wzdłuż na pół (opcjonalnie kilka zostawić do dekoracji).
Kremówki ubić mikserem na bitą śmietanę, dodając pod koniec ubijania cukier
puder (ilość wedle uznania, osobiście wolę nie za słodką).
Szerokim nożem
nałożyć niewielką ilość bitej śmietany na jeden z placków. Następnie ułożyć
połówki truskawek, przykryć je bitą śmietaną, nałożyć drugi placek i powtórzyć
czynności. Na koniec nożem wysmarować boki naszego tortu i całość oprószyć
granulowanym kakao. Przechowywać w lodówce.
Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną |
Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną |
Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną |
o rany... cudo! aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńPrawda, że cieknie :P
UsuńTak, tak lubimy bardzo takie smaki. Nieodmiennie kojarzą się z latem.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Uwielbiamy :)
UsuńI własnie zrobiłam to cudeńko wyszło przepyszne :)
OdpowiedzUsuńAż teraz Ci zazdroszczę, chyba w sobotę znowu je zrobię :)
Usuń