piątek, 7 czerwca 2013

Torcik z truskawkami

Od razu odpowiem na pytanie, które pewnie by się pojawiło: tak ubijamy całe jajka z cukrem. Ten przepis na biszkopt wyniosłam z rodzinnego domu. Moja babcia i mama robiły go jeszcze zanim powstały wszystkie blogi kulinarne, a z nimi nowsze przepisy na biszkopty, w których białka oddziela się od żółtek, czy też przepisy na ciasta rzucane. Te przepisy z pewnością są bardzo dobre, jednak dziś podam Wam moją wielokrotnie sprawdzoną i niezawodną recepturę na przepyszny biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną. Cieszę się, że w końcu doczekałam tych owoców, ponieważ w zimie zwykle robię to ciasto z brzoskwiniami z puszki. Wtedy również smakuje znakomicie, jednak to nie to samo co świeże, mięsiste truskawki, które mamy tylko przez kilka tygodni w roku.

Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

Mój biszkopt zwykłam nasączać herbatą z dodatkiem spirytusu, dzięki temu ciasto jest nie za słodkie i idealnie wilgotne!
Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

Składniki:
  • 600 g śmietany kremówki ( 36% do deserów – 3 małe opakowania)
  • cukier puder
  • 50-60 dag truskawek
Na ciasto:
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • szklanka mąki
Dodatkowo:
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • szklanka zimnej herbaty
  • łyżka spirytusu
  • kakao granulowane do posypania

Przygotowanie:

Jajka (całe) wymieszać z cukrem i ubić mikserem. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Blachę ( u mnie tortownica 23 cm) wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i wylać do niej ciasto. Wstawić do chłodnego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni przez około 35-45 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Upieczony biszkopt odstawić do wystudzenia. Następnie wyjąć z formy i ostrym długim nożem przekroić go na dwa placki. Do zimnej herbaty dodać łyżkę spirytusu i płynem nasączyć równomiernie oba placki biszkoptowe.

Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić wzdłuż na pół (opcjonalnie kilka zostawić do dekoracji). Kremówki ubić mikserem na bitą śmietanę, dodając pod koniec ubijania cukier puder (ilość wedle uznania, osobiście wolę nie za słodką).

Szerokim nożem nałożyć niewielką ilość bitej śmietany na jeden z placków. Następnie ułożyć połówki truskawek, przykryć je bitą śmietaną, nałożyć drugi placek i powtórzyć czynności. Na koniec nożem wysmarować boki naszego tortu i całość oprószyć granulowanym kakao. Przechowywać w lodówce.

Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną
Czerwone owoce w roli głównej

6 komentarzy:

  1. o rany... cudo! aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, tak lubimy bardzo takie smaki. Nieodmiennie kojarzą się z latem.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. I własnie zrobiłam to cudeńko wyszło przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż teraz Ci zazdroszczę, chyba w sobotę znowu je zrobię :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj