poniedziałek, 24 czerwca 2013

Zapiekanka warzywna z pulpecikami

Kiedy jest ciepło nie koniecznie pałam entuzjazmem do robienia zapiekanek, jednak mój mąż bardzo zatęsknił za tą konkretną zapiekanką warzywną z pulpecikami, więc mam okazję podać Wam przepis, a sami zdecydujecie kiedy z niego skorzystać.

Sam przepis na pulpety początkowo mnie zaskoczył, nie ma w nim bowiem ani cebuli, ani też nasiąkniętej w mleku bułki. Dodajemy natomiast płatki owsiane i bułkę tartą. Szczerze tak spodobała mi się ta kombinacja, że przygotowując klopsiki np. z sosem i kaszą wykorzystują właśnie tę recepturę. Ciekawa jestem czy Wam również przypadnie do gustu ten pomysł?

Zapiekanka warzywna z pulpecikami

Zapiekanka warzywna z pulpecikami
Składniki:
  • mieszanka warzyw z brokułem, marchewką i ziemniakami (lub opakowanie mrożonej mieszanki)
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • 2 kule mozzarelli
  • 3 łyżki tartego żółtego sera (tym razem pominęłam)

Na pulpety:
  • 30 dag mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek, natka pietruszki

Dodatkowo:
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

Mięso mielone połączyć z jajkiem, płatkami owsianymi, bułka tarta i przyprawami. Formować kulki i smażyć na rozgrzanym oleju przez około 20-30 minut, od czasu do czasu przewracając.

Mieszankę warzyw podsmażyć na oleju i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego wraz z pulpecikami. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wraz z podartą na kawałki mozzarellą dodać do pozostałych składników. Całość posypać tartym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Uwaga: do warzyw można dodać pokrojone pomidory z puszki i doprawić świeżą bazylią. 

Przepis pochodzi z miesięcznika „Dobre Rady”

Zapiekanka warzywna z pulpecikami

Zapiekanka warzywna z pulpecikami

2 komentarze:

  1. Smaczna i wizualnie ciekawa ta Twoja zapiekanka. Wypróbuję na pewno.
    Zrobiłam wczoraj na kolację z okazji dnia Taty Twoją zapiekankę ze szparagami. Bardzo smakowała, nawet mojemu szwagrowi, a to rzadkość:-)Zamiast jajek na twardo, chwilę przed wyjęciem z piekarnika dołożyłam pomidorki koktajlowe.Dziękuję za pomysł.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciszę się, że smakowało :) Pomidorki koktajlowe - świetny pomysł!

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj