poniedziałek, 10 czerwca 2013

Chleb pełnoziarnisty z rodzynkami

Kilka tygodni temu naszła mnie ochota na kulinarne eksperymenty. Postanowiłam zrobić  trochę inny chleb niż zwykle, dlatego do ciasta dodałam rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Co prawda wtedy ciasto wyszło ciut za luźne i chleb był tak miły pozostawić po sobie „bobki” tu i ówdzie, jednak smakowo wyjątkowo przypadł do gustu mojej koleżance Basi. Tym razem specjalnie dla niej chlebek z rodzynkami, co prawda już bez orzechów, ale za to z odpowiedniej konsystencji ciastem i dokładnie odważonymi składnikami.

Chleb pełnoziarnisty z rodzynkami
 
Chleb pełnoziarnisty z rodzynkami

Składniki na keksówkę o długości 25 cm:
  • 510 g mąki pełnoziarnistej 3 zboża np. Lubelli ( lub po 170 g mąki pszennej, żytniej i orkiszowej) 
  • 10 g soli 
  • 460 ml wody 
  • około 160 g aktywnego zakwasu żytnio-razowego 
  • 30 g otrębów pszennych
  • 50 g płatków owsianych
  • 100 g rodzynek

Dodatkowo:
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

 

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, dolać wodę ( woda powinna mieć temperaturę pokojową) oraz zakwas(zakwas dodać około 12 godzin po ostatnim dokarmieniu lub tuż przed dokarmieniem) i wymieszać. Następnie dodać otręby, płatki owsiane oraz sparzone wrzątkiem rodzynki. Dokładnie wymieszać ciasto łyżką do połączenia się wszystkich składników (pod koniec  ciasto powinno się już dosyć ciężko mieszać).
Formę nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przełożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 8 godzin lub na noc do wyrośnięcia.
Bochenek piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 70 minut (pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem, czy chleb nie jest zbyt mokry, w razie potrzeby można przedłużyć pieczenie o 5-10 minut, chleb musi być dobrze wypieczony, ale i wilgotny). Jeżeli nie chcemy, aby skórka była bardzo twarda, w połowie czasu pieczenia można przykryć bochenek folia aluminiową.
Po upieczeniu, chleb studzić na kratce (przed owinięciem w folię, chleb powinien studzić się około 2 godziny, inaczej para wodna skropli się i zmoczy chleb).  

Chleb pełnoziarnisty z rodzynkami

Chleb pełnoziarnisty z rodzynkami

1 komentarz:

  1. Miałam przyjemność degustować ten chlebek i bardzo polecam - jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj