Kilka tygodni temu
naszła mnie ochota na kulinarne eksperymenty. Postanowiłam zrobić trochę inny chleb niż zwykle, dlatego do
ciasta dodałam rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Co prawda wtedy ciasto
wyszło ciut za luźne i chleb był tak miły pozostawić po sobie „bobki” tu i
ówdzie, jednak smakowo wyjątkowo przypadł do gustu mojej koleżance Basi. Tym
razem specjalnie dla niej chlebek z rodzynkami, co prawda już bez orzechów, ale
za to z odpowiedniej konsystencji ciastem i dokładnie odważonymi składnikami.
Chleb pełnoziarnisty z rodzynkami |
Chleb pełnoziarnisty z rodzynkami |
Składniki na keksówkę o długości 25 cm:
- 510 g mąki pełnoziarnistej 3 zboża np. Lubelli ( lub po 170 g mąki pszennej, żytniej i orkiszowej)
- 10 g soli
- 460 ml wody
- około 160 g aktywnego zakwasu żytnio-razowego
- 30 g otrębów pszennych
- 50 g płatków owsianych
- 100 g rodzynek
Dodatkowo:
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, dolać
wodę ( woda powinna mieć temperaturę pokojową) oraz zakwas(zakwas dodać około
12 godzin po ostatnim dokarmieniu lub tuż przed dokarmieniem) i wymieszać.
Następnie dodać otręby, płatki owsiane oraz sparzone wrzątkiem rodzynki.
Dokładnie wymieszać ciasto łyżką do połączenia się wszystkich składników (pod
koniec ciasto powinno się już dosyć
ciężko mieszać).
Formę nasmarować tłuszczem i obsypać
bułką tartą. Przełożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
na 8 godzin lub na noc do wyrośnięcia.
Bochenek piec w piekarniku nagrzanym
do 200 stopni przez około 70 minut (pod koniec pieczenia można sprawdzić
patyczkiem, czy chleb nie jest zbyt mokry, w razie potrzeby można przedłużyć
pieczenie o 5-10 minut, chleb musi być dobrze wypieczony, ale i wilgotny).
Jeżeli nie chcemy, aby skórka była bardzo twarda, w połowie czasu pieczenia
można przykryć bochenek folia aluminiową.
Miałam przyjemność degustować ten chlebek i bardzo polecam - jest pyszny!
OdpowiedzUsuń