Po raz pierwszy
robiłam szparagi. Ich przygotowanie nie jest trudne, bowiem nie wymagają one
obierania. Należy jedynie odłamać zdrewniałe końce, umyć i krótko ugotować.
Można je też dusić, grillować lub smażyć.
Na moje pierwsze
danie ze szparagami wybrałam tartę na cieście francuskim, z bekonem i jajkami. To
połączenie przypadło do gustu mojemu mężowi, choć porcje wyszły bardzo syte.
Szparagi na cieście francuskim z bekonem |
Niestety sezon na
szparagi jest tak krótki, że nie mamy wielu okazji, aby się nimi nacieszyć. Mam
jednak nadzieję, że uda mi się przyrządzić przynamniej jeszcze jedno danie w tym
roku.
Poniżej zamieszczam
dwa linki do ciekawych artykułów, które znalazłam na stronie Magdy Gessler. Dla
osób, które wcześniej nie miały do czynienia ze szparagami ( tak jak ja), są one
dosyć pomocne. Dowiedziałam się jak należy wybrać najlepsze szparagi, oraz jak
się przygotować.
- 300 g zielonych szparagów
- 1 opakowanie (275 g) ciasta francuskiego
- 200 g wędzonego boczku ( u mnie 280 g)
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- garść świeżego oregano ( u mnie suszone)
- 3 jajka ugotowane na twardo ( u mnie 4)
Na sos:
- 1 jajko surowe
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 80 g sera gruyere ( u mnie 150 g)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Szparagi umyć,
odłamać zdrewniałe części i włożyć do lekko osolonego i zakwaszonego sokiem z
cytryny wrzątku (dzięki zakwaszeniu wody, szparagi nie stracą koloru) i gotować
3 minuty, następnie odcedzić i odstawić.
Uwaga: Szparagi gotowałam w wysokim
garnku, jednak ponieważ nie posiadam specjalnego koszyka, związałam je nitką,
aby stały pionowo.
Boczek pokroić w
kostkę, jeżeli kupiliśmy w kawałku lub jeżeli posiadamy boczek w plastrach to
przekroić je na 2, 3 kawałki. Podsmażyć na suchej patelni, aż boczek będzie
chrupki, następnie przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby
odsączyć nadmiar tłuszczu. Cebule i czosnek obrać o pokroić w kostkę. Podsmażyć
na wytopionym z boczku tłuszczu. Jajka ugotowane na twardo obrać i pokroić w
plastry.
Prostokątną formę (
u mnie o wymiarach 30x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciasto
francuskie, a na nim boczek, plastry jajek, oregano i szparagi.
Śmietanę wymieszać z
surowym jajkiem i serem, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem
zalać szparagi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut,
aż wierzch tarty będzie rumiany. Smacznego!
Przepis pochodzi z tygodnika „Palce lizać” i zawiera moje drobne zmiany
Przepis pochodzi z tygodnika „Palce lizać” i zawiera moje drobne zmiany
Szparagi na cieście francuskim z bekonem |
Szparagi na cieście francuskim z bekonem |
Szparagi na cieście francuskim z bekonem |
Szparagi na cieście francuskim z bekonem |
Szparagi na cieście francuskim z bekonem |
wygląda pysznie. wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam szparagów..
OdpowiedzUsuńwww.mojezycie-przedslubem.blogspot.com
Ja szparagi jadłam, ale... to nie jest mój smak. Zdecydowanie wolę fasolkę szparagową. Jednak przepis bezwzględnie wart zapamiętania. Może na Dzień Taty jako przystawka przed deserem?
OdpowiedzUsuńU mnie szparagi wystąpiły po raz pierwszy, też jakoś szczególnie mnie nie zachwyciły, jednak męża dość mocno, dlatego pewnie jeszcze się będą pojawiać w innych formach :)
Usuń