Przepis na te
muffinki znalazłam na Mojewypieki.com. Pochodzi on z książki Nigelli Lawson
„Nigella Ekspresowo” i przyznam, że po wypróbowaniu tego przepisu zamierzam się
w tę pozycję wyposażyć, ponieważ owe gruszkowe babeczki zdecydowanie przypadły
mi do gustu. Muffinki posmakowały mojemu mężowi, który przepada za gruszkami,
ich smak zyskał również uznanie mojej koleżanki, której zamiast kupowania
czekoladek zapakowałam elegancko kilka sztuk. Powiem Wam, że takie ułożenie na
kolorowej rafii kilku babeczek, zapakowanie ich w woreczek celofanowy i
przewiązanie kokardą jest naprawdę proste, a daje bardzo efektowny prezent :).
Muffinki z gruszkami i imbirem |
Muffinki z gruszkami i imbirem |
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g drobnego cukru (dałam 110 g)
- 75 g brązowego cukru + do posypania muf finek
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 140 ml kwaśnej śmietany ( lub jogurtu naturalnego, lub kefiru, lub maślanki)
- 125 ml oleju
- 1 łyżka miodu ( można pominąć)
- 2 jajka
- 300 g gruszek (u mnie 1,5 sztuki), obranych i pokrojonych w niedużą kostkę (mogę być twarde gruszki, a mogą być też takie z puszki)
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek
do pieczenia, cukier biały i brązowy oraz imbir. W drugim naczyniu połączyć ze
sobą mokre składniki, czyli olej, roztrzepane jajka, śmietanę i miód, a
następnie przelać do suchych i krótko wymieszać, do połączenia składników ( nie
miksować). Na koniec dodać pokrojone gruszki i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć
papilotkami. Nakładać ciasto ( nie do pełna), każdą babeczkę posypać brązowym
cukrem (około pół łyżeczki na muffinkę).
Piekłam z podobnego przepisu / od Wiewióry/ rabarbarowe, pycha. Zrobię z gruszką na pewno ,ale jak już będą nasze :-)
OdpowiedzUsuńA ja nie mogłam się powstrzymać :P Rabarbarowe w przyszłym tygodniu będą na pewno :)
Usuńkoniecznie muszę takie zrobić, wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńZa świetnie wykonaną robotę nominuję Twój blog do LIEBSTER BLOG AWARD.
Bardzo dziękuję! To już druga nominacja :)
Usuń