piątek, 28 czerwca 2013

Risotto po portugalsku

Było już risotto z łososiem, z boczkiem oraz owocowo-warzywne, tym razem będzie z moim ukochanym kurczakiem :)
 
Ta lekkostrawna i smaczna potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Najpierw podsmażyłam cebulę z czosnkiem, potem dodałam i chwilę prażyłam surowy ryż. Ryż podczas duszenia wchłonie bulion oraz soki z warzyw, więc nie będzie zbyt twardy. Aby danie było syte dodałam upieczonego kurczaka oraz trochę warzyw: paprykę, pomidory i groszek. Doprawiłam tym razem nie zbyt ostro, ale Wy możecie mocniej :)

Risotto po portugalsku

 

Zobacz również:

Źródło przepisu: Kolekcja dobrej kuchni

Składniki:
Risotto po portugalsku

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 20 dag ryżu długoziarnistego
  • podwójna pierś z kurczaka – upieczona i pokrojona w niedużą kostkę
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • szklanka zielonego groszku ( może być mrożony)
  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego (może być z kotki)
  • 1 łyżka ziół: bazylia, tymianek (u mnie bazylia)
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra

Dodatkowo do posypania:

  • tarty parmezan
  • posiekana natka pietruszki


Rada: dla zaostrzenia smaku można dodać pieprz Cayenne lub odrobinę pikantnego ketchupu

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, usmażyć na rozgrzanym oleju. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, dorzucić na patelnię i prażyć przez chwilę. Następnie dodać upieczonego i pokrojonego z drobną kostkę kurczaka.  

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, papryki umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Warzywa pokroić w drobną kostkę, dorzucić na patelnię wraz z groszkiem, następnie zalać całość bulionem. Dodać posiekane zioła i dusić na średnim ogniu tak długo, aż ryż wchłonie cały płyn.  Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz paprykami. Przed podaniem posypać tartym parmezanem i siekaną natką pietruszki. Smacznego! 

Risotto po portugalsku

Risotto po portugalsku

2 komentarze:

  1. Oj ślinka pociekła :)
    Nominowałam Twój blog w zabawie Liebster Blog
    więcej info http://flurkowekucharzenie.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Dwie nominacje jednego dnia, tego jeszcze nie było :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj