sobota, 15 czerwca 2013

Kuskus z fetą, groszkiem i oliwkami

Danie wprost ekspresowe do przygotowania. Kaszy kuskus nie trzeba gotować, a jedynie zalać wrzątkiem.  Groszek i oliwki wystarczy tylko odsączyć z zalewy, pokroić fetę i właściwie nasza potrawa jest gotowa.  Jeżeli jesteście mniej głodni można użyć połowy składników i zrobić małe porcje. Taki kuskus to dobry pomysł na szybką przekąskę. Przepis pochodzi STĄD.

Kuskus z fetą, groszkiem i oliwkami
  
Dla wielbicieli tej kaszy polecam również wersję bardziej obiadową: KOLOROWY KUSKUS

Kuskus z fetą, groszkiem i oliwkami



Składniki na dwie duże lub cztery małe porcje:
  • 200 g kaszy kuskus
  • łyżka sosu sojowego (można pominąć)
  • puszka groszku konserwowego ( 400 g) – może być tę zmrożony
  • słoik czarnych oliwek ( ok. 300 g)
  • kostka sera fety – u mnie 270 g
  • posiekana natka pietruszki
  • suszona bazylia
  • świeżo zmielony pieprz




Przygotowanie:

Kuskus zalać wrzątkiem z dodatkiem sosu sojowego. Przykryć i odstawić na około 10 minut. Groszek i oliwki odsączyć z zalewy, fetę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z kuskusem, doprawić pieprzem, bazylią i siekaną natką.

Kuskus z fetą, groszkiem i oliwkami

Kuskus z fetą, groszkiem i oliwkami

Kuskus z fetą, groszkiem i oliwkami

2 komentarze:

  1. Twoje zdjęcia są przepiękne. Sałatka na pewno smaczna, jednak na tę porę roku bardziej przypada mi do gustu Twoja piknikowa. Obłędnie kolorowa !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ta przekąska to taka na bardzo leniwe dni.

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj