środa, 12 czerwca 2013

Ratatuja z mozzarellą

Ratatuj (Ratatouille), zwane też ratatują, to danie wegetariańskie. Jednym z głównych składników ratatuja są cukinie.  To lekkie, warzywne danie, jest proste i szybkie w przygotowaniu.

Najpierw na oliwie podsmażam lekko cebulę i czosnek. Następnie dodaję cukinię i paprykę i po krótkim podsmażeniu, duszę przez kwadrans pod przykryciem. Pomidory dodaję dopiero na 5 minut przed końcem ponieważ inaczej zrobiłaby się z nich „zupa”.

Ratatuja z mozzarellą

Składniki na 2 porcje:
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 papryka (najlepiej żółta)
  • średnia cukinia
  • 3 pomidory
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, papryka słodka i ostra
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 150 g mozzarelli

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i zeszklić. Warzywa umyć. Paprykę pokroić w kostkę, cukinię w plasterki lub pół plasterki. Dodać do cebuli, podsmażyć, doprawić przyprawami, wymieszać i dusić na małym ogniu przez około 15 minut pod przykryciem.

W tym czasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Mozzarellę odsączyć i porwać na kawałki. Listki bazylii umyć, osuszyć i posiekać. Na 5 minut przed końcem duszenia dodać bazylię, pomidory, wymieszać i połączyć z serem. Od razu podawać.

Rada: danie najlepiej  przygotowywać  w woku

Uwaga: zamiast bazylii można dodać zioła prowansalskie.

Ratatuja z mozzarellą

Ratatuja z mozzarellą

Ratatuja z mozzarellą

3 komentarze:

  1. Mój smak ! Będę robiła namiętnie w sezonie. Teraz jeszcze papryka okropnie droga. Nazwa tego dania przepiękna.
    Coś przyszło mi do głowy: mogę zapytać jak Ci na imię?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj