sobota, 24 sierpnia 2013

Łosoś z rukolą i awokado wg. Nigelli Lawson

Kolejny po CZERWONYM CURRY Z KREWETKAMI I MANGO przepis z książki „Nigella Ekspresowo”. Niestety znowu musiałam nieco zmodyfikować recepturę ponieważ ani rukwi wodnej (popularnej raczej w Wielkiej Brytanii niż w Polsce), ani też groszku cukrowego mimo silnych poszukiwań nie udało mi się kupić. Rukiew wodną można jednak z powodzeniem zastąpić roszponką czy rukolą, na którą się zdecydowałam. Zmniejszyłam też o połowę ilość zieleniny do sałatki.

Łosoś z rukolą i awokado
Danie do wykonania jest bardzo proste i szybkie, w sam raz na lekki, powiedziałabym nawet dietetyczny obiad w bardziej zapracowane dni. Ciekawego smaku całej potrawie nadaje dressing przygotowany z dodatkiem octu ryżowego.

Łosoś z rukolą i awokado

Źródło przepisu: „Nigella Ekpresowo” 

Składniki na 2 porcje:
  • 2 cienkie steki lub eskalopki z łososia ( po ok. 125 g każdy)
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli Maldon lub 0,25 łyżeczki zwykłe soli kamiennej*
  • 2 łyżki oleju do woka (u mnie zwykły olej roślinny + szczypta imbiru)**
  • 100 rukwi wodnej (u mnie 50 g rukoli – można też zastąpić roszponką)
  • 100 g małych strączków słodkiego groszku (pominęłam)
  • 1 małe dojrzałe awokado

* Sól Maldon – sól morska występująca w postaci płatków, albo kryształków, które kruszą się w palcach.
** Olej do woka do mieszanka oleju roślinnego i sezamowego oraz imbiru i czosnku.

Przygotowanie:

Rozgrzać patelnię (najlepiej ciężką, teflonową) i smażyć łososia po minucie z każdej strony (mojego łososia smażyłam dłużej, ponieważ miałam grubsze kawałki). Przełożyć rybę na dwa talerze.

Uwaga: Kawałki łososia smażyłam ze skórą, ponieważ wtedy mięso się nie rozpada, jeżeli zdecydujecie się również tak smażyć, najpierw należy rybę położyć na stronie ze skórą. Na talerz układam łososia skórą do góry, wtedy jednym ruchem można ją bardzo łatwo zdjąć i podać na stół. 

W misce wymieszać za pomocą trzepaczki ocet ryżowy, cukier, sól i olej do woka ( lub zwykły). Każdą porcję łososia polać jedną łyżką sosu i odstawić na chwilę. Rukiew (lub rukolę) i groszek podzielić na dwa talerze. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ za pomocą łyżeczki, a następnie ułożyć go na zieleninie. Pozostałym dressingiem polać sałatkę i od razu podawać.

Łosoś z rukolą i awokado

Łosoś z rukolą i awokado

Łosoś z rukolą i awokado

1 komentarz:

  1. Nigella ma świetne przepisy :) wygląda smakowicie :)

    Zapraszam tez do mnie na:
    http://szczypta-smaku-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj