W
zależności od długości pieczenia, będę miękkie lub chrupiące. (Wybrałam drugi
wariant, piekąc je 15 minut).
Ciasteczka
są bardzo proste w przygotowanie - ciasto wyrabiamy mikserem. Polecam
szczególnie wielbicielom czekolady! Z podanych składników otrzymałam 32
ciasteczka – 2 blaszki.
- 115 g miękkiego masła
- 110g cukru (u mnie brązowy)
- jajko
- 3 krople aromatu waniliowego
- 115g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100g czekolady mlecznej
- 60g orzechów włoskich ( u mnie 30 g)
Przygotowanie:
Orzechy
posiekać wedle uznania. ( u mnie bardzo
drobno). Czekoladę mleczną zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub posiekać
nożem. Mąkę przesiać do miski, dodać kakao, sodę oczyszczoną i wymieszać.
Mikserem
utrzeć masło z cukrem. Cały czas miksując dodać jajko, aromat waniliowy i
stopniowo dorzucać mieszankę suchych składników. Na koniec dodać orzechy i
czekoladę i ciasto wymieszać łyżką.
Ciasto
nakładać małą łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. (nakładamy
małe kupki ciasta z zachowaniem sporych odstępów, ponieważ ciasteczka
rozpłaszczą się w czasie pieczenia). Piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do
180 stopni. Po upieczeniu odczekać 2 minuty i przełożyć ciasteczka na kratkę.
Odstawić do wystygnięcia.
Niepozornie wyglądające,ale zaskakujące zawartością :-)
OdpowiedzUsuńm
Ciateczka rzeczywiście smacznie ale jak dla mnie zdecdowanie za mało orzechów jest podane w przepisie. Wsypałam nawet więcej niż jest podane a w ogóle nie czuję ich w smaku.
OdpowiedzUsuńWszystko rzecz gustu :) Ja specjalnie zmniejszałam ich ilość z uwagi na konsumenta, który orzechów nie lubi. Jeżeli smak orzechów był zbyt mało wyczuwalny dla Ciebie, proponuję następnym razem grubiej je posiekać, wtedy ciasteczka będą miały wyraźne chrupiące kawałki orzechów.
UsuńCałkiem dobre tylko trzeba dać więcej orzechów i mniej kakao.
OdpowiedzUsuń:)
Usuń