Po zrobieniu dwóch
babek (piaskowej i czekoladowej ) w tradycyjnej formie na babkę,
pomyślałam, że kolejną zrobię w blasze prostokątnej. Być może właśnie dlatego,
że użyłam zwykłej keksówki, czas pieczenia okazał się sporo dłuższy, aniżeli
zostało to podane w przepisie z którego korzystałam. Receptura podawała czas
50-60 minut, jednak po wskazanym w przepisie czasie moja babka była wciąż
bardzo morka i piekłam ją 80 minut. Jeżeli jednak zamierzacie piec babkę w
innej formie niż ja to zrobiłam, po prostu sprawdźcie wilgotność ciasta
patyczkiem po 50 minutach i jeżeli będzie mokra pieczcie ją dalej.
Po raz pierwszy robiłam ciasto dwukolorowe i jestem mile zaskoczona efektem wizualnym. Smakowi również nie mam nic do zarzucenia!
Marmurkowa babka ucierana |
Ciasto:
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 250 g cukru
- cukier waniliowy ( cały)
- 4 jajka
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 15 g proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- szczypta soli
- łyżka kakao
Czekoladowy krem ganache:
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej lub pół na pół ( u mnie tylko gorzka)
- 100 g śmietany kremówki 36%
Do dekoracji:
- kandyzowana skorka pomarańczowa
Dodatkowo:
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Uwaga: zamiast czekoladowego kremu, babkę można oprószyć cukrem pudrem
Przygotowanie:
Mąkę pszenną przesiać do miski, połączyć z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i solą. Mikserem utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać jajka i cały czas ucierając stopniowo dodawać suche składniki, a na koniec mleko. Do 1/3 ciasta dodać łyżkę kakao i dokładnie wymieszać. Formę nasmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i napełnić ciastem nakładając na przemian jasne i ciemne. Widelcem delikatnie przemieszać masy, następnie wygładzić wierzch.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-80 minut do tzw. „suchego patyczka”. Kiedy babka będzie sucha w środku, wyjąć ją z piekarnika i studzić na kratce lub w formie.
Czekoladę i kremówkę umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu rozpuszczenia się czekolady i dokładnego połączenia się składników. Kremem polać babkę i obsypać ją kandyzowaną skórka pomarańczową.
Marmurkowa babka ucierana |
Super pomysł z tą formą keksową, ciasto wygląda pięknie i pewnie jest pyszne.
OdpowiedzUsuńNieskromnie muszę przyznać, że owszem wyszło wyśmienite :)
UsuńPysznie wygląda..dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
Usuń