Wahałam się, czy
jarzyny dodać do ryby i piec razem, czy piec tylko łososia, a warzywa podać
oddzielnie podsmażone na patelni. Ostatecznie zdecydowałam się na opcje drugą,
ale ostateczny wybór pozostawiam dla Was.
Danie jest naprawdę
bardzo proste w przygotowaniu, chociaż wymaga około 45 minut wolnego czasu. Ale
opłaca się!
Rada: Dla wzbogacenia smaku, do potrawy można dodać winogrona.
Składniki na dwie
porcje:
Rada: Dla wzbogacenia smaku, do potrawy można dodać winogrona.
Łosoś pieczony w pomidorach |
- 2 filety z łososia
- 2 duże pomidory
- dymka: cebulka + szczypiorek
- ok. 75 g oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- kilka listków bazylii
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Filety umyć,
osuszyć, przyprawić solą i pieprzem (jeżeli chcemy użyć mrożonej ryby, należy
ją wyjąć kilka godzin wcześniej i rozmrozić w pokojowej temperaturze). Rybę
ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do
200 stopni przez około 32 minut. W połowie pieczenia filety należy przekręcić
na drugą stronę.
Pomidory umyć,
pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i bazylię posiekać. Na 15 minut przed końcem
pieczenia łososia, na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pomidory, cebulę,
czosnek, oliwki i bazylię. Smażyć na małym ogniu przez około kwadrans, doprawić
do smaku solą i pieprzem. Warzywa wyłożyć na talerz i posypać szczypiorkiem.
Podawać na gorąco wraz z upieczonym łososiem.
Łosoś pieczony w pomidorach |
Widoczną w tle serwetę, zrobiłam z lnu i wstążek. Jak Wam się podoba?
Łosoś pieczony w pomidorach |
Łosoś pieczony w pomidorach |
Łosoś w każdej postaci...love <3
OdpowiedzUsuńKolorowo! Pysznie :)
OdpowiedzUsuńU mnie na talerzu wiosna w pełni, szkoda, że za oknem jeszcze nie :(
UsuńApetycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda pysznie i tak pięknie podany, u mnie dziś łosoś z sałatką chlebową(kuchnia lidla), pycha:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam łososia! świetne przepisy! będę zaglądać regularnie.
OdpowiedzUsuńwww.mojezycie-przedslubem.blogspot.com
Bardzo mi miło :) Zapraszam serdecznie!
UsuńRewelacyjny przepis. Wczoraj zrobiłem i wyszedł wyśmienity. Dodatkowo przed zakończeniem pieczenia na łososia położyłem plasterek mozarelli, która fajnie się rozpuściła i stworzyła świetny dodatek do pomidorów. Całość podana z pieczonymi ziemniakami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję.
Cieszę się, że smakował! Mozzarella to doskonały pomysł, świetnie komponuje się z pomidorami :) Pozdrawiam serdecznie
Usuń