sobota, 16 marca 2013

Muffinki jabłkowo-cynamonowe z bitą śmietaną

Kiedy zobaczyłam przepis na muffinki jabłkowo-cynamonowe w „Dekoracji ciast” od razu pomyślałam, że koniecznie muszę je zrobić! Zgodnie z moim zwyczajem dodałam kilka drobnych zmian do tej receptury. Uwielbiam jabłka, w tym również w postaci szarlotki, lubię też muffinki, dlatego pomysł przygotowania babeczek uznałam za ciekawy i potencjalnie smaczny. Jako dekorację wybrałam wielokrotnie sprawdzoną bitą śmietanę – może pomyślicie, że idę na łatwiznę, że wszędzie tylko ta bita śmietana, ale ten krem jest tak pyszny, że trudno mu się oprzeć. Obiecuję jednak i Wam i sobie, że w najbliższej przyszłości poeksperymentuję z kremami maślanymi.

Babeczki są bardzo proste i szybkie do zrobienia, bita śmietana lekko oprószona cynamonem, naprawdę idealnie do nich pasuje!

Muffinki jabłkowo-cynamonowe z bitą śmietaną

Składniki na 12 muffinek:
  • 200 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 125 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 łyżki mleka
  • średnie jabłko

Krem:
  • 200 g śmietany kremówki 36% (małe opakowanie)
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • ewentualnie szczypta cynamonu


Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Miękkie masło wymieszać z cukrem (u mnie masło było całkiem rozpuszczone) i dodać aromat waniliowy. Białka ubić na sztywną pianę, oddzielnie ubić żółtka, po czym połączyć i mikserem wymieszać białka z żółtkami. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce (u mnie drobne oczka).

Do słodkiego masła dodać ubite jajka, potem suche składniki i wymieszać. Następnie dodać mleko, a na koniec jabłko. Równomiernie wymieszać ciasto i nałożyć do foremek do  2/3 wysokości (babeczki nieco urosną). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut do tzw. „suchego patyczka”. Po upieczeniu babeczki studzić na kratce.

Kremówkę ubić mikserem, dodać cukier puder i wymieszać. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy z dekoracyjna końcówką i ozdobić babeczki. Na koniec można oprószyć śmietanę cynamonem.

Muffinki jabłkowo-cynamonowe z bitą śmietaną
Muffinki jabłkowo-cynamonowe z bitą śmietaną

4 komentarze:

  1. mmmmm :D jabłka, cynamon, bita śmietana... prawie jak taka mała szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Wyglądają ślicznie :)
    A co do kremu - ja wolę taki niż maślany, więc narzekać nie będę ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj