Osobiście jestem miłośniczką
śmietankowych i waniliowych smaków. Mojego męża natomiast absolutnie wciąga
wszystko o smaku czekoladowym. Nie inaczej było w przypadku owych kakaowych
muffinek. Nie zdążyłam dobrze ogarnąć kuchni po ich dekorowaniu, a już połowa
została zjedzona :)
Cóż w końcu świeże smakują najlepiej!
Wykorzystując ten PRZEPIS, zrezygnowałam z lukrowania babeczek. Muffinki udekorowałam bitą
śmietaną oraz gorzką czekoladą. Pomysł ten sprawdził się zarówno pod względem
smakowym jak i wizualnym :)
Z podanych poniżej
składników otrzymałam 9 średnich muffinek.
Muffinki kakaowe z malinami |
Muffinki kakaowe z malinami |
Składniki:
- 170 g mąki pszennej
- 80 g brązowego cukru (może być biały)
- 2 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 0,5 szklanki mleka
- 0,25 szklanki oleju
- jajko
- szklanka malin (mogą być mrożone)
Do dekoracji:
- 300 g śmietany kremówki (36%)
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 2 kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do
miski. Do mąki dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mleko
połączyć z olejem i jajkiem. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką
lub mikserem. Następnie dodać maliny i delikatnie wymieszać. (jeżeli używamy mrożonych,
należy je wyjąć wcześniej, odmrozić i odsączyć). Ciasto nakładać do foremek.
Piec w piekarniku temperaturze 190
stopni przez około 25 minut. Po tym czasie muffinki odstawić do wystudzenia.
wyglądają bajecznie ;d
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTo musi byc obłędne w smaku :) niesamowicie sie prezentują :)
OdpowiedzUsuńhttp://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/
Cieszę się, że Ci się podobają :)
UsuńWypróbuję jutro z jagodami :3
OdpowiedzUsuń