To jest jeden z
przepisów na tzw. „smaki dzieciństwa”. Podobnie jak mazurek czekoladowy, te
jajka w połączeniu z sosem śmietanowo-majonezowym, zawsze gościły na stole
wielkanocnym (i nie tylko) w moim domu.
Jajka faszerowane szynką i pietruszką |
Kiedyś babcia
próbowała trochę zmienić przepis dodając zamiast natki pietruszki koperek. I to
nawet nie była celowa zmiana, ponieważ uparcie twierdziła, że tak robiła zawsze
i ani ja, ani moja mama, ani jeszcze kilka innych osób nie dało rady przekonać
jej, że jajka zawsze były z pietruszką. Nie wiem czy w końcu przyjęła ten fakt,
czy nadal myśli, że nam wszystkim coś się przywidziało, ale tak czy inaczej
jajka są z pietruszką! Jedyna zmiana na jaką się mogę zgodzić, to dodanie do
farszu zamiast szynki czy polędwicy, pokrojonej w drobną kostkę kiełbasy.
Jajka:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 15 dag szynki lub polędwicy sopockiej
- natka pietruszki
- łyżka majonezu
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 12%
- łyżeczka musztardy ( np. rosyjska lub staropolska)
- szczypta cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
Sos:
W misce połączyć
majonez, śmietanę i musztardę. Doprawić do smaku solą, cukrem i dokładnie
wymieszać.
Jajka:
Jajka przekroić
wzdłuż na pół, delikatnie wyjąć żółtka i rozgnieść je widelcem. Natkę
pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać (ewentualnie zostawić kilka gałązek
do dekoracji). Szynkę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać,
połączyć z majonezem i łyżką sosu. Farsz nakładać do białek z „górką”. Jajka polać sosem, udekorować natką
pietruszki i podawać.
Proste, pyszne i PIĘKNIE wyglądają :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam - bardzo smaczne, cieszę się, że tu zajrzałam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały i zapraszam ponownie :)
Usuń