sobota, 30 marca 2013

Najlepsze jajka faszerowane z szynką i pietruszką + sos śmietanowo-majonezowy

Nie bez powodu na sam koniec zostawiłam podanie Wam przepisu na ten farsz do jajek. Były już z pieczarkami, z łososiem, ze szczypiorkiem, z serkiem w trzech wersjach, ale te z szynką i natką pietruszki moim zdaniem są najlepsze!

To jest jeden z przepisów na tzw. „smaki dzieciństwa”. Podobnie jak mazurek czekoladowy, te jajka w połączeniu z sosem śmietanowo-majonezowym, zawsze gościły na stole wielkanocnym (i nie tylko) w moim domu.

Jajka faszerowane szynką i pietruszką

Kiedyś babcia próbowała trochę zmienić przepis dodając zamiast natki pietruszki koperek. I to nawet nie była celowa zmiana, ponieważ uparcie twierdziła, że tak robiła zawsze i ani ja, ani moja mama, ani jeszcze kilka innych osób nie dało rady przekonać jej, że jajka zawsze były z pietruszką. Nie wiem czy w końcu przyjęła ten fakt, czy nadal myśli, że nam wszystkim coś się przywidziało, ale tak czy inaczej jajka są z pietruszką! Jedyna zmiana na jaką się mogę zgodzić, to dodanie do farszu zamiast szynki czy polędwicy, pokrojonej w drobną kostkę kiełbasy.

Składniki:
(przepis własny) 
Jajka faszerowane szynką i pietruszką

Jajka:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 15 dag szynki lub polędwicy sopockiej
  • natka pietruszki
  • łyżka majonezu
Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • łyżeczka musztardy ( np. rosyjska lub staropolska)
  • szczypta cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Sos:
W misce połączyć majonez, śmietanę i musztardę. Doprawić do smaku solą, cukrem i dokładnie wymieszać.

Jajka:
Jajka przekroić wzdłuż na pół, delikatnie wyjąć żółtka i rozgnieść je widelcem. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać (ewentualnie zostawić kilka gałązek do dekoracji). Szynkę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, połączyć z majonezem i łyżką sosu. Farsz nakładać do białek z „górką”.  Jajka polać sosem, udekorować natką pietruszki i podawać.

Jajka faszerowane szynką i pietruszką

Jajka faszerowane szynką i pietruszką

Wielkanocne Smaki III

3 komentarze:

  1. Proste, pyszne i PIĘKNIE wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam - bardzo smaczne, cieszę się, że tu zajrzałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały i zapraszam ponownie :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj