Dotychczas piekłam bardzo
wiele różnych babeczek. Chyba wspominałam już, że najbardziej lubię te z
owocami i kawałkami czekolady, jednak zupełnie zapomniałam o tych z białą
czekoladą! Bardzo proste, nie udziwnione, a naprawdę przepyszne. Wyraźnie czuć
smak białej czekolady i lekką cytrynową nutkę, do tego chrupiące płatki
migdałowe. Jak dla mnie to zestaw idealny. Z podanych składników wychodzi około
20 muffinek (zależnie od ich wielkości). Czasami robię połowę porcji, aby potem
nie jeść nieświeżych.
Ważna uwaga:
babeczki polecam piec w sylikonowych formach ( nie wymagają one dodatkowego
natłuszczenia), ponieważ do papierowych papilotek mocno przywiera ciasto.
Druga ważna uwaga:
biała czekolada powinna najpierw poleżeć w temperaturze pokojowej, ponieważ
taką z lodówki dość ciężko się sieka.
Trzecia ważna uwaga:
kiedy muffinki ostygną warto je trzymać przykryte miską lub folią, wtedy dłużej
zachowają świeżość.
Muffinki z białą czekoladą |
Muffinki z białą czekoladą |
Składniki:
- 375 g mąki pszenne
- 125 g cukru pudru (jeśli nie mamy może być zwykły cukier
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g białej czekolady
- 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- 160 g masła (roztopionego)
- 375 ml mleka
- 2 jajka
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
Białą czekoladę
posiekać nożem. Do miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do
pieczenia, solą i czekoladą.
Do mleka dodać jajka
i rozpuszczone masło, następnie wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych,
energicznie wymieszać do połączenia wszystkich składników (grudki powinny
pozostać).
Ciasto nałożyć do
foremek do ¾ wysokości (babeczki nieco wyrosną). Muffinki po wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku
nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.
Muffinki z białą czekoladą |
Muffinki z białą czekoladą |
Muffinki z białą czekoladą |
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńi tak smakują )
UsuńMogę je zrobić w metalowej formie do babeczek? Tylko wysmarować masłem?
OdpowiedzUsuńTak, do tych babeczek nie polecam tylko papierowych papilotek.
UsuńBardzo ładne, i efektowne :) To waśnie, żeby migdały się nie spaliły podczas pieczenia :) Nie każdemu się to udaje :) zapraszam do mnie i czekam na Pani ocenę :) http://nymuffin.blogspot.com/2013/09/oat-cupcakes-owsiane-muffiny.html
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Chętnie odwiedzę.
Usuń