piątek, 8 marca 2013

Sernik limonkowy

Sernik limonkowy to moja propozycja NA DZIEŃ KOBIET! To ciasto jest ciekawą odmianą, różniącą się od tradycyjnego sernika. Masa serowa nie wymaga pieczenia, jedynie spód zrobiony z mieszanki rozkruszonych ciastek i masła trzeba krótko podpiec w piekarniku. Ciasto dzięki żelatynie tężeje w lodówce, dlatego jeżeli spodziewamy się gości, warto zabrać się za jego przygotowanie kilka godzin wcześniej. Orzeźwiający smak sernika z pewnością znajdzie wielu wielbicieli wśród smakoszy serowych deserów.

Sernik limonkowy
Składniki:
  • 50 dag sera twarogowego (tłustego)
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy (cały)
  • 2 żółtka
  • 3 białka
  • ½ szklanki śmietany kremówki 36% (u mnie całe małe opakowanie czyli 200g)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • sok z 2 limonek
  • skórka z 4 limonek

Na spód:
  • 20 dag ciasteczek digestive lub herbatników
  • 15 dag masła
  • ewentualnie łyżka kakao ( pominęłam)

Do dekoracji
  • plasterki limonki
  • skórka z limonki

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w rondelku i polać nim rozgniecione na okruchy ciasteczka (ewentualnie dodać kakao). Następnie „maślanymi ciasteczkami” wyłożyć dno tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 8 minut. Po tym czasie, wyjąć spód ciasta i odstawić do wystudzenia.
Białka ubić na sztywną pianę, wstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach wody (podgrzewając). Ser utrzeć mikserem z cukrem pudrem, żółtkami, cukrem waniliowym, sokiem i skórką z limonki. Następnie ubić kremówkę.

Do bitej śmietany dodać pianę z białek, ciepłą żelatynę i delikatnie wymieszać z masą serową.  Ciasto przełożyć na wcześniej upieczony spód i schować do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować skórką i plasterkami limonki.

Sernik limonkowy
Wielkanocne Smaki III

5 komentarzy:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj