Sernik limonkowy to
moja propozycja NA DZIEŃ KOBIET! To ciasto jest ciekawą odmianą,
różniącą się od tradycyjnego sernika. Masa serowa nie wymaga pieczenia, jedynie
spód zrobiony z mieszanki rozkruszonych ciastek i masła trzeba krótko podpiec w
piekarniku. Ciasto dzięki żelatynie tężeje w lodówce, dlatego jeżeli
spodziewamy się gości, warto zabrać się za jego przygotowanie kilka godzin
wcześniej. Orzeźwiający smak sernika z pewnością znajdzie wielu wielbicieli
wśród smakoszy serowych deserów.
Sernik limonkowy |
Składniki:
- 50 dag sera twarogowego (tłustego)
- 2/3 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy (cały)
- 2 żółtka
- 3 białka
- ½ szklanki śmietany kremówki 36% (u mnie całe małe opakowanie czyli 200g)
- 5 łyżeczek żelatyny
- sok z 2 limonek
- skórka z 4 limonek
Na spód:
- 20 dag ciasteczek digestive lub herbatników
- 15 dag masła
- ewentualnie łyżka kakao ( pominęłam)
Do dekoracji
- plasterki limonki
- skórka z limonki
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w
rondelku i polać nim rozgniecione na okruchy ciasteczka (ewentualnie dodać
kakao). Następnie „maślanymi ciasteczkami” wyłożyć dno tortownicy. Piec w
piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 8 minut. Po tym
czasie, wyjąć spód ciasta i odstawić do wystudzenia.
Białka ubić na
sztywną pianę, wstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach wody (podgrzewając).
Ser utrzeć mikserem z cukrem pudrem, żółtkami, cukrem waniliowym, sokiem i
skórką z limonki. Następnie ubić kremówkę.
Do bitej śmietany
dodać pianę z białek, ciepłą żelatynę i delikatnie wymieszać z masą
serową. Ciasto przełożyć na wcześniej
upieczony spód i schować do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować
skórką i plasterkami limonki.
Sernik limonkowy |
Na pewno był wspaniały :)
OdpowiedzUsuńzniknął szybko :)
UsuńPiękny! Zjadłabym taki z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
UsuńLimonkowy? Musiał być obłędny.
OdpowiedzUsuń